El Govern demana quedar-se a casa a Barcelona, la primera corona metropolitana, la Noguera i tot el Segrià

Prohibeix les trobades de més de deu persones, i tanca cinemes, teatres i locals d'oci nocturn


El Govern ha decidit estendre a Barcelona, 12 municipis del seu entorn, la Noguera i la resta del Segrià les mesures que ja va implantar en tres barris de L'Hospitalet de Llobregat. Davant l’augment exponencial de casos positius durant aquesta setmana, l’executiu ha demanat no sortir de casa als veïns i veïnes, i prohibeix les trobades de més de deu persones. També tornaran a tancar cinemes, teatres i locals d'oci nocturn, així com les activitats esportives, per reduir el contacte social i es limita l'aforament interior de bars i restaurants al 50%. 

La consellera de Presicència, Meritxell Budó, la de Salut, Alba Vergés i el conseller d'Interior, Miquel Buch, han comparegut davant la premsa després de l'última reunió del comitè del Pla Procicat, que ha pres la decisió davant de l'increment de casos dels últims dies i el creixement del percentatge de positius entre totes les proves PCR fetes. Tots tres han advertit que complir aquestes mesures recomanades és important perquè el virus no s'estengui i calgui fer restriccions més severes i fer “més passes enrere” que podrien ser “dramàtiques”. “La fi de l’estat d’alarma no suposava la desaparició de la pandèmia. Cal fer cas de totes les mesures i seguir les indicacions autoritats sanitàries”, ha alertat Budó. 

La idea principal és que els ciutadans han de reduir al màxim la seva activitat social, ja que actualment les trobades familiars i d'amics són el principal focus de transmissió i existeix la transmissió comunitària. Per això, es recomana quedar-se a casa si no és imprescindible sortir a treballar, comprar productes de primera necessitat o anar al metge. Les trobades haurien de ser com a màxim de deu persones, i sempre que es pugui que siguin del mateix nucli convivencial. 

Durant l’anunci de les mesures, la consellera Meritxell Budó ha avisat que aquesta és “l'última oportunitat” abans de fer un confinament més dràstic de la població. “Hem de fer una passa enrere per no veure situacions pitjors. Som conscients de les dates en què estem quan la gent espera fer activitats socials, però som davant un estiu excepcional”, ha explicat. 

D’altra banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha reconegut que hi ha transmissió comunitària en moltes de les zones esmentades. “Cal evitar la mobilitat en general. Estem en zones de més transmissió. Recomanem que la gent no es mogui si no és imprescindible”, ha demanat. “Esperem que en unes setmanes puguem rebaixar les mesures, però hem d'aprendre a conviure amb el virus, ho hem d'interioritzar perquè estarem mesos”, ha dit. 

També es recomana no marxar a les segones residències aquest cap de setmana, però Buch ha reconegut que els controls que faran els Mossos d'Esquadra només podran ser per donar consells, no pas per prohibir la circulació si no ho aprova un jutge. Pel que fa a l'esport es recomana fer-lo individualment o com a màxim amb persones del mateix domicili.

També es mantenen actius els casals i les colònies infantils, ja que actualment ja prenen mesures de seguretat que no han de relaxar, es podrà anar a cultivar horts particulars i tenir cura de persones grans. S’obriran també les biblioteques i els museus amb un pla específic que permeti mantenir sempre la distància de seguretat

Les mesures estan pendents d'aprovació judicial i no s'aplicaran fins que es publiquin al DOGC. Tenen una previsió inicial de durada de 15 dies. De fet, Buch s'ha queixat d'aquesta limitació judicial, ja que impedeix actuar més ràpid a les autoritats sanitàries i genera “inseguretat jurídica” perquè alguns jutges tenen criteris diferents. A més, ha admès que això impedeix a la policia obligar a complir certes mesures.

Els municipis metropolitans afectats són Viladecans, el Prat, Sant Joan Despí, Sant Boi, Cornellà, Sant Just, Esplugues, l'Hospitalet, Montcada, Santa Coloma, Sant Adrià i Badalona.

Augment dels positius

A Catalunya, Salut ha notificat 762 positius nous en les últimes 24 hores, confirmats per proves PCR. Això situa la xifra global de positius en 69.903, però puja fins a 79.595 si es tenen en compte també proves serològiques (1.293 més).

De tots els casos nous amb prova confirmada, 178 corresponen a la regió sanitària de Barcelona ciutat, 197 més a la regió metropolitana sud (123 a l'Hospitalet) i 192 a la de Lleida (178 al Segrià). Pel que fa a les morts, les funeràries n'han reportat 4 de noves, i la xifra total és de 12.631.

A Barcelona, concretament, aquesta setmana (de dilluns a dijous) s’han sumat 414 positius, gairebé el mateix que la setmana anterior, quan els positius van comptabilitzar-se en 500, però de dilluns a diumenge. Des de l’inici de la pandèmia, la ciutat ha sumat 16.380 casos positius de coronavirus confirmats amb una prova PCR.

Colau retreu al Govern “haver fet tard”

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha mostrat favorable aquest divendres a la tarda a les mesures restrictives proposades pel Govern per a l'àrea metropolitana per frenar l'augment de contagis de Covid-19. No obstant això, li ha retret que arribés "tard" als brots del Segrià i també ho hagi fet, segons ella, als de L'Hospitalet i la capital catalana.

Per això, li demana "no tirar la tovallola" proposant mesures només restrictives, sinó que també reforci l'atenció primària i el sistema de rastreig. Per al consistori, la restricció més important seria la recomanació prohibició de reunir-se més de deu persones, i en canvi creu que algunes activitats culturals o comercials es podrien mantenir amb mesures de seguretat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article