Salut i Treball intensifiquen la coordinació davant incompliments de les mesures contra la Covid-19 als centres de treball

Tècnics dels dos departaments es coordinaran per fer visites conjuntes i les actuacions administratives que se'n derivin


El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Departament de Salut han signat un protocol de col·laboració i coordinació que estableix mecanismes d'actuació conjunta davant els incompliments normatius de les mesures contra la Covid-19 als centres de treball. 

Segons el protocol, l'Agència de Salut Pública i la Inspecció de Treball tindran mecanismes de comunicació per als casos en que de les visites realitzades als centres de treball o de la informació disponible es detecti la possible existència d'incompliments en matèria de salut pública. Inspectors i professionals habilitats dels dos departaments es coordinaran per fer visites conjuntes quan sigui necessari i les actuacions administratives que se'n derivin.

En aquest sentit, la Inspecció de Treball podrà emetre requeriments i, si s'escau, aixecar actes d'infracció. El Departament de Treball podrà incoar expedients sancionadors.

Per la seva banda, Salut podrà adoptar mesures cautelars, com el tancament preventiu de les instal·lacions, els establiments, els serveis i les indústries. També podrà suspendre l'autorització sanitària de funcionament o la suspensió o prohibició de l'exercici d'activitats.

L'objectiu d'aquest protocol és assolir una adequada actuació de les competències dels dos departaments. Aquesta necessitat es va fer palesa arran de la modificació per part del govern espanyol de les previsions en matèria de competències de fiscalització de les obligacions en matèria de salut pública a la disposició final dotzena del Reial Decret 26/2020 del 7 de juliol.

Aquesta modificació habilita, amb caràcter addicional a les competències de Salut Pública, a diferents òrgans en diverses matèries. Per exemple, als inspectors de treball i seguretat social a vigilar, requerir i aixecar actes d'infracció, als tècnics a requerir i comprovar i a l'autoritat laboral i òrgans del Departament de Treball al procediment sancionador i resolució. En canvi, no habilita aquets òrgans a la paralització d'activitats empresarials.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article