Els experts aconsellen entorns coneguts i ambients relaxats per conviure amb l'Alzheimer aquest estiu

La Fundació ACE sosté que cal mantenir una rutina perquè el confinament ha alterat els hàbits dels malalts


La Fundació ACE aconsella entorns coneguts i ambients relaxats per conviure amb l'Alzheimer durant aquest estiu. Els especialistes insisteixen en la importància de mantenir una rutina durant aquests propers dies, ja que el confinament ha alterat els hàbits dels malalts. Segons afirmen els especialistes, els entorns coneguts i els ambients relaxats són els més adequats perquè les persones amb Alzheimer puguin sentir-se còmodes i evitar així les situacions de perill i desorientació.

En aquest sentit, l'entitat ha elaborat un decàleg de consells per ajudar a les persones que conviuen amb la malatia, que inclouen també cuidar l'alimentació i la hidratació per evitar cops de calor, així com mantenir activitats d'estimulació cognitiva com llegir, passejar o pintar.

Els canvis de rutina que l’estiu i les vacances impliquen,  poden afectar directament les persones amb Alzheimer i als seus cuidadors, diuen des de l’entitat. A banda, apunten que els darrers mesos les rutines ja s’han modificat prou a causa del confinament, i per tant, cal mantenir molt més present “la importància de mantenir hàbits”, assenyalen. 

Així mateix, recorden que és important mantenir una activitat cognitiva i física diària, com establir una sèrie de pautes o activitats quotidianes, i que la persona participi en tasques senzilles com parar la taula o jugar una partida de dòmino. D'aquesta manera es poden defugir situacions d'ansietat o estrès generades per l'excés d'estímuls.

D’altra banda, els experts recomanen també que els afectats estiguin acompanyats en tot moment, especialment en espais oberts com ara la platja.

Perill de deshidratació

Altra punt que cal tenir present és el perill de deshidratació que poden patir les persones amb Alzheimer, ja que segons apunten els experts, és habitual que les persones amb demència no recordin quina és l’última vegada que han begut, i que tinguin menys sensació de set. 

En aquest sentit, Natalia Tantinyà, cap d'Infermeria de la Unitat d'Atenció Diürna de Fundació ACE, insta els cuidadors i cuidadores a estar especialment atents a les persones amb demència i assegurar-se que mantenen hàbits i rutines saludables per a fer front a la calor. Així, cal assegurar que es prenen les mesures adequades per a prevenir els cops de calor, com que beguin aigua de manera habitual, no sortir al carrer durant les hores de més calor, evitar els menjars massa calents i vestir roba lleugera.

Els signes i símptomes que es poden detectar en els cops de calor són el mal de cap i el mareig, la respiració i la freqüència cardíaca accelerades o, fins i tot, alteracions en el comportament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article