Organitzacions veïnals i ecologistes critiquen que el Pacte per Barcelona és “buit i sense concreció”

Les entitats lamenten que el document “no planteja els canvis necessaris” i que no s’han recollit bona part de les seves propostes


Organitzacions socials, veïnals i ecologistes han criticat que el document final del Pacte per Barcelona no recull "gran part" de les seves propostes i "torna a ser un pacte buit, sense concreció i que no planteja els canvis estructurals prioritaris que necessita abordar la ciutat de manera urgent". Per això, han decidit no ratificar el document, tot i que asseguren que continuaran treballant i "en diàleg crític" amb el govern i les forces polítiques. Les organitzacions han defensat que la magnitud de la crisi actual "exigeix polítiques clares i concretes i no grans intencions ambigües que no es comprometen ni indiquen les prioritats polítiques que han de marcar l'acció de govern" en els pròxims 18 mesos.

El document final parteix d’una diagnosi que, per a les entitats, és "errònia", ja que no fa cap anàlisi crítica del model econòmic. Han afegit que tampoc se situa en la nova realitat provocada per la pandèmia ni es reconeix l'"alt grau de vulnerabilitat de la ciutat" davant de crisis com l'actual o d'altres, com l'emergència climàtica.

D'altra banda, han criticat que manté "la narrativa de les últimes dècades sobre el model d'èxit econòmic de la ciutat vinculat a grans capitals financers i multinacionals" i no planteja canvis estructurals. "Nega les conseqüències d’un model que ha vingut configurant les decisions polítiques en inversions i infraestructures, en l’ampliació de desigualtats, la desaparició del teixit econòmic i social, l’atur i la precarietat laboral, la crisi de l’habitatge, la contaminació i les altes emissions de gasos d’efecte hivernacle, la crisi de la mobilitat i dels residus i el manteniment del control multinacional sobre els recursos estratègics com l’aigua, l’energia i l’alimentació", expliquen.

Han lamentat també que es mantingui la col·laboració públic-privada quan s'acaba de viure la "tragèdia" de les residències. En línies generals, han considerat que el document és "una fugida cap endavant sota el maquillatge de consens i que genera falses expectatives que només poden confondre i alimentar la frustració i els conflictes".

Un procés participatiu, “poc transparent”

Entre el què ha fallat, han situat el procés de participació, tant en el plantejament com en la metodologia, "molt poc transparent". Han apuntat també que hi ha hagut "més cuina entre els grups polítics que diàleg real amb els participants" i que els mons empresarial i universitari mostren "poca capacitat de construir un veritable pacte de ciutat participat amb altres actors". Per això, han reclamat al govern municipal "que no s'amagui sota falsos consensos i no defugi de la seva responsabilitat política. Han considerat que cal una resposta "a l'alçada" dels reptes i que han d'anar acompanyades d'un gran pla per al sector educatiu i cultural.

Entre els signants hi ha el Consell d'Associacions de Barcelona, la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, Lafede.cat, PAH Barcelona, la Federació Catalana de Voluntariat Social, el Consell de la Joventut de Barcelona, la Xarxa d’Economia Solidària, Ecologistes en Acció, Fridays for Future, Xarxa ArtiBarri i la Coordinadora d’Entitats del Poble-Sec, entre d'altres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article