La Taula del Tercer Sector insta a una “coordinació urgent” entre l’Ingrés Mínim Vital i la Renda Garantida

El Govern aprova un decret llei per harmonitzar ambdues prestacions i escurçar els mesos de resolució de les ajudes


La Taula del Tercer Sector insta a una “coordinació urgent” entre l’Ingrés Mínim Vital i la Renda Garantida per reduir la pobresa. La demanda, també expressada pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies al govern espanyol, arriba quan l’Idescat constata amb les noves dades de condicions de vida que prop del 44% de la població es troba a Catalunya en situació de pobresa estructural abans que l’administració actuïi en forma de pensions o prestacions. Un cop l’administració les proporciona, la taxa de risc de pobresa se situa en el 19,5%.

“Ara més que mai cal assegurar la garantia d’ingressos i, per això, és imprescindible que els dos governs concretin immediatament l’encaix de l’Ingrés Mínim Vital i la Renda garantida”, adverteixen a la Taula del Tercer Sector. Alhora, la federació d’entitats avisa que les xifres que recull l’Idescat, on la pobresa infantil torna a créixer i se situa en el 30% i la de les persones migrades augmenta fins al 50%, són només la fotografia inicial de l’escenari que quedarà després de la pandèmia. “Encara estem molt lluny d’arribar al pic de la crisi social. Per tant, l’eficiència d’aquestes dues eines serà clau per mitigar el fort impacte social de la pandèmia”, argumenten.

Per això, a l’entitat demanen que el sistema que resulti de les dues prestacions “sigui compatible” amb les ajudes a l’habitatge per frenar l’emergència habitacional i alerta que les oficines de tramitació i els sistemes d’atenció ciutadana han de poder absorbir la demanda que hi hagi al mes d’agost o en cas d’agreujament de la crisi sanitària, perquè “la pobresa no fa vacances”.

La Taula del Tercer Sector recorda que, si l’encaix entre les dues prestacions no és el correcte, es poden donar situacions que perjudiquen les persones que estan en una situació de molta vulnerabilitat, com tràmits excessius o innecessaris o cobraments indeguts. “Sempre hem reclamat una finestreta única i hem advertit que els tràmits han de ser àgils, perquè les traves burocràtiques faciliten que les persones quedin fora d’aquest dret i això no pot passar en un moment tan complex com aquest”, reclamen.

L’entitat també demana que es posin en marxa les taules de coordinació territorials per donar resposta a la crisi social, de la mà dels agents socials, i fa èmfasi en la necessitat que augmenti la quantia i ampliï la cobertura de la Renda Garantida perquè arribi a col·lectius que ara en queden exclosos (persones sense papers, joves entre 18 i 23 anys i persones sense llar).

Un decret per regular el trànsit entre prestacions

La petició de la Taula del Tercer Sector coincideix amb l’aprovació d’un decret llei, a iniciativa del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, per regular alguns aspectes tècnics del trànsit entre ambdues prestacions. Les mesures s’han treballat amb el Consell de Govern de la Renda Garantida, que està formada per la Generalitat, els sindicats majoritaris, la patronal i les entitats locals, el Col·legi de Treball Social de Catalunya i la mateixa Taula del Tercer Sector.

A l’administració alerten, però, que encara no s’ha publicat cap norma reglamentària que desenvolupi el Reial Decret Llei 20/2020, de 29 de maig, de creació de l’Ingrés Mínim Vital, i “no es coneix com es concretaran aspectes clau de la nova prestació estatal, com són el còmput de patrimoni o la compatibilitat dels contractes laborals”. Tot i així, el Departament considera “imprescindible” donar seguretat jurídica a la ciutadania, “evitar perjudicis a les persones beneficiàries d'ambdues prestacions, eludir el malbaratament de recursos públics i assegurar la complementarietat de la Renda Garantida”.

Així, una de les principals mesures que s’adopten amb aquest decret llei és la reducció del termini de resolució de la Renda Garantida dels sol·licitants de l’Ingrés Mínim Vital que han vist denegada la sol·licitud de l’Institut Nacional de Serveis Socials, i també la reducció del termini de resolució de la prestació complementària als ajuts, les pensions i les prestacions estatals a l’Ingrés Mínim Vital per part dels sol·licitants que han vist aprovada la seva sol·licitud. D’aquesta manera, “no es fa esperar les famílies en situació econòmica vulnerable els tres mesos de la resolució de l’Ingrés Mínim Vital i després quatre mesos perquè es resolgui la Renda Garantida o tres mesos perquè es resolgui la prestació complementària”.

A més, amb el decret llei aprovat també es preten regular dos supòsits concrets. Per una banda, que hi hagi la garantia del cobrament de la prestació de la Renda Garantida o la prestació complementària fins al moment en que s’estimi l’Ingrés Mínim Vital, per les sol·licituds presentades fins al 15 de desembre del 2020. També es preveu per part de l’Ingrés Mínim Vital el pagament amb efectes retroactius des de l’1 de juny de 2020 per a totes les sol·licituds realitzades fins al 15 de setembre de 2020. Per altra banda, que se suspengui el termini de resolució i notificació de la Renda Garantida o la prestació complementària fins a la notificació de la resolució de l’Ingrés Mínim Vital per les sol·licituds de la Renda Garantida pendents de resoldre abans del 15 de juny 2020.

Finalment, es contempla l’harmonització d’elements tècnics i procedimentals entre les dues prestacions: els mètodes de presentació de la sol·licitud i la seva documentació a través de declaracions responsables; la modificació del termini de resolució de la Renda Garantida de quatre a tres mesos, i el compromís d’acordar i subscriure un pla d’activació i/o d’inclusió social també per a persones perceptores de l’IMV que percebin la prestació complementària.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article