Descobreixen una mutació que multiplica gairebé per quatre el risc de patir càncer de mama

La recerca inclou l'anàlisi genètica de prop de 150.000 dones


Investigadors de l'Institut de Recerca de l'Hospital de Sant Pau i de l'IFOM - Institut FIRC di Oncologia Molecolare de Milan han descobert que determinades mutacions rares en el gen FANCM constitueixen un factor de predisposició per desenvolupar càncer de mama ER i triple negatius, considerats com els més agressius i amb pitjor pronòstic entre els diferents tipus de càncer de mama.

Aquestes mutacions multipliquen gairebé per quatre el risc de patir aquests càncers. L'estudi es va dur a terme valorant l'associació de tres variants recurrents del gen FANCM amb el risc de desenvolupar càncer de mama en 67.112 casos, 53.766 persones de control i 26.662 portadores de variants patogèniques en BRCA1 o BRCA2.

La investigació va involucrar a més de 200 laboratoris i hospitals de tot el món en el marc del Consorci OncoArray, una col·laboració multinacional establerta per descobrir variants que predisposen a diferents càncers humans com el de mama, còlon, pulmó, ovari, endometri i pròstata.

Els resultats indiquen que una de les variants genètiques en el FANCM està associada amb un risc 3,8 major de desenvolupar càncer de mama triple negatiu i 2,44 vegades major de desenvolupar càncer de mama ER-negatiu.

Els investigadors també van estudiar funcionalment les mutacions en models cel·lulars per analitzar el seu paper en la resposta d'olaparib, un medicament pel tractament de càncer d'ovari, o càncer de mama per a pacients amb mutacions BRCA1 o BRCA2 que presentin malaltia avançada resistent a d’altres tractaments.

Les dades funcionals van mostrar que les variants genètiques efectivament alteraven la funció del gen FANCM, produint major sensibilitat a l'efecte antitumoral de l'olaparib, el que suggereix que aquest fàrmac podria ser una possible alternativa terapèutica per tractar pacients amb tumors de mama associats amb variants patogèniques de FANCM. L'estudi s'ha publicat a ‘Nature Partner Journals Breast Cancer’. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article