Els cuidadors han dedicat quatre hores més al dia als seus familiars amb Alzheimer durant el confinament

El 61% dels 170 cuidadors familiars enquestats per la Fundació Pasqual Maragall reconeix que hi destina pràcticament tot el dia


Els cuidadors han dedicat quatre hores més al dia als seus familiars amb Alzheimer durant el confinament, segons una enquesta de la Fundació Pasqual Maragall que es va fer entre el 10 i el 18 de juny a 170 cuidadors familiars. De fet, el 61% dels cuidadors hi dedica tot el dia, 18 hores diàries de mitjana. Un 36% no ha compartit la tasca amb ningú, i un 21% s’ha ocupat, a més, d’una altra persona. 

Aquesta situació ha provocat en un 45% dels enquestats la percepció que la seva pròpia salut ha empitjorat, tant físicament com mentalment. Les principals conseqüències són variacions en el pes, empitjorament de l'estat d'ànim, augment dels dolors i malestar i problemes per dormir. La percepció d’aquests canvis ha estat més acusada entre els cuidadors que tenien un familiar que assistia a un centre de dia. El 65% ha trobat a faltar algun tipus d’ajuda, sobretot suport sanitari i assistencial.

A més, el 67% dels enquestats afirma que el seu familiar amb Alzheimer ha patit un deteriorament durant el confinament, particularment en aquells compresos entre els 75 i 79 anys. El 48% dels cuidadors percep un empitjorament considerable en els símptomes cognitius de la malaltia i/o un augment de la dificultat per dur a terme les activitats quotidianes.

Un 70% d’aquests ha percebut un empitjorament de la memòria, seguits de problemes d’orientació (58%) i raonament i lògica (58%). El 72% dels cuidadors manifesta que el seu familiar amb Alzheimer ha presentat canvis conductuals, essent els més freqüents els problemes per dormir (64%) i l’apatia (51%).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article