Salut alerta de dies “crítics” en l’evolució de la pandèmia, però no veu “desitjable” un confinament total

Segons els experts de la conselleria, el sistema sanitari no està en tensió, però la tendència és “preocupant”


El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha advertit que Catalunya viu uns “dies crítics” per l'evolució de la pandèmia, ja que els contagis de coronavirus estan creixent al conjunt del territori. “La pel·lícula del març i l'abril ja la coneixem. No podem repetir-la. Són dies crítics especialment sobretot a l'àrea metropolitana”, ha recalcat Argimon, que ha deixat clar que no vol arribar a un confinament de la població i que la clau són les mesures preventives a tots els nivells: “Hem de conviure molts mesos amb aquesta pandèmia. No podem tancar i obrir. No és desitjable”. El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha assenyalat que el sistema sanitari no està tensat però la tendència és “preocupant”.

Catalunya es troba en risc alt de rebrot, segons les dades facilitades pel Departament de Salut en una roda de premsa encapçalada pel secretari de Salut Pública, acompanyat pel coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19, Jacobo Mendioroz, i el director del CatSalut. Va ser cap al 12 de juliol quan Catalunya va superar el llindar del risc alt de rebrot.

Amb dades del 20 de juliol, Catalunya té una taxa de 61 casos confirmats per 100.000 habitants, mentre que en el pic de la pandèmia era de 150. L'actual nombre de contagis confirmats és, per tant, elevat. Ara bé, en aquells moments es feien moltes menys proves PCR que en l'actualitat (303 per 100.000 habitants; ara 710). Una altra dada facilitada és l'índex d'infeccions respiratòries, que també aporta informació sobre l'evolució de la Covid-19, i fa dies que creix.

Els àmbits territorials on les dades són més preocupants són el Segrià, l'Hospitalet de Llobregat, Barcelona i part de l'àrea metropolitana, així com Figueres, on hi ha transmissió comunitària del virus.

Al Segrià, sembla que els contagis s'estan estabilitzant, però els responsables de Salut s'han mostrat molt prudents. A l'Hospitalet de Llobregat, han assenyalat que “en cap moment es pot pensar que està controlat” i a Barcelona ciutat, la taxa d'infecció va en augment. En la resta de territoris, on els brots estarien controlats, Argimon ha posat èmfasi que aquí no poden “fallar”.

El secretari de Salut Pública ha afirmat que s'hauran de prendre decisions, que anunciaran en els propers dies, però que s'ha d'evitar un confinament total de la població perquè és “un tractament molt agressiu, que té efectes secundaris”, també sobre la salut. “No volem un confinament i la ciutadania no ha de voler un confinament”, ha recalcat.

Per això els responsables de Salut han insistit en les mesures de prevenció que pot prendre la població i en la importància de protegir les persones de més risc. En els propers dies anunciaran mesures per protegir aquesta població més vulnerable.

També han defensat que les decisions cada vegada s'han pres de forma més precoç i que ha de ser així, encara que algunes mesures puguin semblar “doloroses”. Quan es va intervenir al Segrià la taxa de contagis era propera als 200; a l'Hospitalet de Llobregat, superava els 100 i a Barcelona, la taxa se situava aproximadament en els 50 casos confirmats per 100.000 habitants, han indicat.

Els CAP atenen un 317% més de persones amb símptomes

Pel que fa a l'impacte en el sistema sanitari de l'augment de contagis dels darrers dies, el director del CatSalut ha afirmat que no està tensat en general -diferent és la situació al Segrià, com s'ha explicat en els darrers dies-. Ara bé, la tendència és preocupant i no es pot “abaixar la guàrdia”, ha afirmat Comella, que ha recordat, a més, que els contagis es reflecteixen uns dies més tard en el sistema sanitari. Per tant, la situació podria empitjorar en els propers dies.

On s'està notant més l'augment de contagis és als centres d'atenció primària (CAP), que han passat d'atendre 2.050 pacients amb símptomes de Covid-19 l'última setmana de juny a 8.551 casos sospitosos en la darrera, un creixement del 317% en menys d'un mes.

Als hospitals, les urgències per Covid-19 han passat en quinze dies a representar el 2% al 4% del total. Els ingressos a planta també augmenten, així com a les Unitats de Cures Intensives (UCI), on hi ha actualment 61 persones ingressades. La mitjana del mes de juliol s'havia situat fins ara en unes 50.

Comella ha assenyalat que si bé el sistema sanitari es troba “lluny de la saturació”, els preocupa la tendencia creixent. Primer, perquè de la primera onada, saben que el nombre de pacients pot créixer de manera exponencial en poc temps. I segon, perquè els centres sanitaris han de recuperar l'activitat -operacions, consultes, proves diagnòstiques- que van haver d'ajornar a l'inici de la pandèmia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article