Els joves són el segon col·lectiu amb més risc de patir pobresa i exclusió arran de la pandèmia

El 15,6% de les persones d'entre 16 i 29 anys que treballen són pobres, segons el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya


Els joves d'entre 16 i 29 anys són el segon col·lectiu de població amb més risc de patir pobresa i exclusió social arran de la pandèmia, només per sota de la població menor de 16 anys, segons un estudi presentat aquest dimarts pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC).

L'informe revela que el 15,6% de les persones d'entre 16 i 29 anys que treballen a Catalunya són pobres, una situació que s'agreuja en el cas de les dones, on el percentatge creix fins al 20,7%. Segons el responsable de l'estudi, Jofre López, “molts joves han vist perillar la seva principal font d'ingressos amb la paralització de l'activitat econòmica”. En aquest sentit, destaca que els efectes són “molt desiguals” depenent del règim de tinença de l'habitatge.

Tal com posa de manifest l'estudi, més del 80% de les llars on hi ha persones joves emancipades han de fer front a pagaments continus pel seu habitatge, ja que són de lloguer o de propietat amb hipoteques pendents. A la resta de llars, on els residents són majors de 30 anys, aquest percentatge no arriba al 50%.

Per altra banda, el CNJC recorda que, malgrat la salvaguarda que generen algunes prestacions vinculades a Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), aquests no s'han cobrat amb regularitat. Aquest fet, segons apunta l'estudi, ha dificultat “encara més l'emancipació i l'accés a l'habitatge de moltes persones joves durant els darrers mesos”. En paral·lel, l'informe subratlla que una bona part dels joves d'entre 16 i 29 treballa en el sector serveis, una de les activitats més afectades per les mesures destinades a frenar l'expansió del coronavirus. Les dades que recull l'estudi assenyalen que el 88% de les dones joves i el 82% dels homes treballen en aquest sector.

En aquest context, l’ens esmenta un altre element que juga en contra dels treballadors de menys de 30 anys: gairebé tres de cada quatre joves actius al món laboral treballa amb un contracte temporal.

La bretxa de gènere entre els joves s'accentua

El risc de patir pobresa i exclusió social per part de les dones és més gran que el dels homes, segons l'estudi. El CNJC ho posa de manifest recordant que la taxa d'ocupació de les dones joves durant el primer trimestre d'aquest any va caure 2,8 punts respecte al mateix període de l'exercici anterior, un descens que, en el cas dels homes, va ser d'1,5 punts.

Per altra banda, la proporció de dones que combinen feina i estudis és del 34,5%, mentre que en el cas dels homes és del 21,6%. Finalment, el 23,6% de la població jove emancipada viu en situació de pobresa, un percentatge que per a les dones és del 30,9%.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article