Administracions i entitats insten Endesa a condonar el deute en pobresa energètica i firmar el conveni de forma urgent

L'empresa bloqueja el pacte perquè vol que les administracions assumeixin els deutes acumulats des del 2015

La Generalitat, administracions locals i entitats socials han exhibit unitat per instar Endesa a signar el conveni que ha de permetre acabar de desplegar la Llei 24/2015 per afrontar l'emergència en l'àmbit de la pobresa energètica i tenir un marc jurídic estable a partir d'ara. 

El conseller de Treball i Afers Socials, Chakir El Homrani, ha explicat que el bloqueig és perquè Endesa vol una solució pel deute acumulat des del 2015, mentre que administracions i entitats exigeixen a la companyia que l'assumeixi en la seva totalitat i l'atribueixen a la seva negativa de signar fins ara el conveni, que preveu la pròpia llei. També avisen que disposar d'aquesta eina és urgent, i encara més ara per la crisi de la Covid-19.

En aquest sentit, la Generalitat, les administracions locals i les entitats socials han reclamat a les companyies elèctriques que signin un conveni de coresponsabilitat per evitar situacions de sobreendeutament. La diputada de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, ha reivindicat la “unitat d'acció” d'administracions i entitats per firmar un conveni on només “falta Endesa”.

La llei 24/2015 estableix que les administracions han de firmar els acords o convenis necessaris amb les companyies subministradores per garantir que concedeixin ajuts a fons perdut a les llars en situació de risc d'exclusió residencial o els apliquin descomptes molt notables en el cost dels consums mínims.

Endesa va enviar una carta l'estiu passat als ajuntaments en què va amenaçar de tallar la llum a més de 25.000 famílies si les administracions públiques no pagaven el deute de les llars vulnerables. A partir d'aquí, es va constituir la Taula per abordar la Pobresa Energètica, formada per la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, les quatre diputacions, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la Federació Catalana de Municipis, l'Associació Catalana de Municipis, la Taula del Tercer Sector i l'Aliança contra la Pobresa Energètica.

Model de conveni per ratificar

El desembre de l'any passat administracions i entitats van plantejar un model de conveni a les companyies elèctriques. Des de llavors han estat negociant i han arribat a un acord amb Endesa per abordar en el present i futur els impagaments derivats de les situacions de pobresa energètica de les famílies i les llars vulnerables a Catalunya. Ara bé, on no arriben a un acord, ha indicat El Homrani, és en el deute passat i que la companyia elèctrica situa en 25 milions d'euros.

La regidora d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona, Lucia Martín, ha recordat que precisament aquest dimarts Endesa ha presentat els resultats del primer semestre, amb un creixement del 45,5%, fins a 1.128 milions d’euros. “Les administracions hem de destinar els nostres recursos a cobrir les necessitats bàsiques dels veïns i no a cobrir els deutes d'una empresa que sobradament té beneficis”, ha afirmat.

Així mateix, la portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), Maria Campuzano, ha reclamat a les companyies que “és hora de fer net i mirar endavant”. “Si no signen els convenis, el deute continuarà creixent i també el patiment de milers de famílies”, ha recalcat Campuzano, que ha demanat a l'administració que “no cedeixi” i es “mantingui ferma en aquest front comú”.

En un sentit similar s’ha expressat la vicepresidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, Sira Vilardell, qui ha afirmat que és “urgent” disposar del conveni i encara més davant una situació social que “ha canviat radicalment” per la pandèmia del coronavirus. Vilardell ha advertit d'una crisi “pitjor” que la del 2008 perquè “no es parteix de zero” i la situació d'abans de la Covid-19 era de molta vulnerabilitat per a moltes famílies.

Les administracions accepten assumir fins al 50% dels impagaments futurs

La signatura del conveni ha de permetre alliberar del deute acumulat les famílies vulnerables, algunes de les quals es troben en processos judicials d'embargament. També aportarà seguretat jurídica als ens locals i als serveis socials bàsics perquè preveu els mecanismes de compliment de la Llei 24/2015, tant pel que fa als procediments a seguir davant dels impagaments, amb un informe de vulnerabilitat comú a Catalunya, com perquè evitarà situacions de deute a les persones vulnerables, amb descomptes i ajuts a qui no pugui afrontar els pagaments amb un Fons d'Atenció solidària cofinançat per les companyies i el conjunt d'administracions.

Segons la proposta de conveni, les administracions aportaran fins al 50% de la despesa futura -meitat la Generalitat i meitat els ens locals i supralocals-, mentre que la resta, l'hauran d'assumir les companyies subministradores. En la proposta presentada el desembre les companyies havien d'aportar el 60% de les despeses futures i per a les administracions, aquesta cessió demostra la voluntat d'arribar a acords.

El conveni acordat i pendent de signar també preveu la creació d'un òrgan centralitzat de gestió a la Generalitat, amb una plataforma telemàtica que facilitarà la tasca administrativa als ens locals i permetrà una coordinació àgil i efectiva amb les companyies subministradores en benefici de les llars vulnerables.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article