Un estudi analitza com es transmet el coronavirus dins les famílies amb infants diagnosticats amb la infecció

El projecte, liderat per Vall d’Hebron, espera aportar dades rellevants per a la presa de decisions a l'escola


L'Hospital Vall d'Hebron ha posat en marxa un estudi per conèixer la transmissió del coronavirus dins de les famílies amb infants o adolescents a qui s'ha diagnosticat la Covid-19. 

L’objectiu és estudiar la seqüència de contagis durant l’etapa de confinament entre els menors i els adults amb qui conviuen. També s’estudiarà la seqüència de contagis del casos diagnosticats després del confinament. L’estudi, fet en col·laboració amb la Secretaria de Salut Pública de Catalunya i la Societat Catalana de Pediatria, vol estudiar les dinàmiques de contagi dels menors d'edat amb els adults que hi conviuen i espera aconseguir dades rellevants per a la presa de decisions a l'escola, destaca el cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de Vall d'Hebron, el doctor Pere Soler.

Els impulsors del projecte presentaran les dades per grups d'edat escolar ja que pensen que hi pot haver diferències importants. Una cinquantena de centres d'atenció primària i altres hospitals participen en l'estudi. 

En primer lloc, es realitzarà una enquesta telefònica a les famílies per tal de conèixer les dades clíniques i epidemiològiques de la Covid-19 d’aquests pacients pediàtrics, els factors de risc o comorbiditats. També s’avaluarà els contactes que van establir els menors amb els convivents al nucli familiar i aquelles persones amb les quals van mantenir contacte freqüent (diari o com a mínim d’un cop a la setmana, com ara cangurs o avis), així com l’afectació pel virus que han tingut aquests adults.

Als participants d’aquesta avaluació epidemiològica que no tinguin confirmació prèvia de la infecció se’ls oferirà sotmetre’s a un estudi serològic, per tal d’establir si han patit una infecció pel SARS-CoV-2. També s’oferirà a aquells familiars de pacients pediàtrics que presentin indicis de tenir una infecció activa de SARS-CoV-2 l’opció de realitzar-se una PCR en mostra respiratòria. 

“Tot i que la pràctica clínica i els diferents estudis internacionals ens indiquen que els infants són menys transmissors del SARS-CoV-2 i presenten símptomes en general més lleus, volem comptar amb dades epidemiològiques, clíniques i socials acurades i pròpies del nostre territori que permetin prendre decisions de futur com ara el retorn a les escoles dels menors”, ha explicat Pere Soler, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de Vall d’Hebron.

Una cinquantena d’hospitals i centres d’atenció primària de tota Catalunya participen en aquest estudi epidemiològic, que lidera Vall d’Hebron. “Al principi de la pandèmia de la Covid-19 van aplicar-se els mateixos criteris de prevenció que amb la grip, un virus respiratori del qual els infants són un dels principals grups transmissors, i en conseqüència va decidir-se el tancament de les escoles com a primera mesura per evitar l’expansió comunitària”, reflexiona Antoni Soriano, de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria. “Aquest paradigma ha quedat trastocat per l’experiència específica amb el SARS-COV-2 i cal revisar-lo a la llum de les noves evidències científiques”, afegeix. 

En aquest sentit, Vall d’Hebron ja ha realitzat un estudi de cribratge amb els pacients pediàtrics asimptomàtics als quals, per diferents motius assistencials, s’ha realitzat una PCR en mostra respiratòria, com ara que havien de sotmetre’s a cirurgies o proves mèdiques. Els professionals d’infermeria són clau en aquest estudi, perquè s’encarreguen de realitzar l’extracció. De 1.056 pacients pediàtrics asimptomàtics que s’han realitzat una PCR a Vall d’Hebron del 4 de maig al 27 de juliol només 6 (un 0,5%) han donat positiu. 

Conèixer la cadena de transmissió

“Considerem que de cara a la tornada a les escoles és clau conèixer com funciona la cadena de transmissió del virus entre els menors i els adults”, explica Magda Campins, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d’Hebron. Segons destaca, el treball multidisciplinari entre la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria, el Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia i el Servei de Microbiologia de Vall d’Hebron ha estat fonamental en el disseny de l’estudi sobre la cadena de transmissió al nucli familiar dels nens amb Covid-19 de Catalunya.    

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article