Xnet acusa Educació de “submissió innecessària a pressions corporatives” en el pla de digitalització

Ada Colau i altres alcaldes demanen a la Generalitat que reconsideri el tancament de les targetes moneder de les beques menjador


Xnet ha acusat el Departament d'Educació de “submissió innecessària a pressions corporatives” en el marc del pla de digitalització presentat recentment per la conselleria. El projecte Xnet ha recordat que va signar un acord amb la conselleria per treballar en la digitalització de les escoles i han criticat que, malgrat això, Bargalló hagi optat per altres vies. El Departament d'Educació va anunciar aquest juliol que el curs que ve repartirà 300.000 ordinadors portàtils a tots els alumnes de tercer i quart d’ESO, batxillerat i formació professional i 85.000 entre els docents. També garantirà 110.000 punts de connexió a internet als alumnes de qualsevol curs, també de primària, que no hi tinguin accés a casa.

Aquestes són les actuacions més urgents del Pla d’Educació Digital de Catalunya, que estava previst fins al 2025 i que l’emergència de la Covid-19 ha accelerat. El pla es preveu ara en tres anys i dels prop de 185 milions d’euros, 106 milions s’executaran el proper curs. “Ens garanteix que, si hi ha d’haver un altre confinament o aïllament d’un centre o municipi, puguem garantir la continuació de la tasca lectiva”, ha afirmat el conseller Josep Bargalló.

Sobre el pla i més concretament, Xnet ha criticat que es vulgui “afavorir el monocultiu de multinacionals com Google” i que hi hagi “interessos clientelars amb els diversos departaments”. La plataforma d’activistes ha defensat que la seva proposta suposa l’1% del pressupost presentat per a la digitalització, suposa una digitalització “democràtica” i té repercussions locals.

“Malgrat el suport de moltes persones del partit d’aquesta conselleria, les quals han entès la importància del que proposem, no hem vist cap voluntat per part del Departament, el qual planteja una altra vegada dilatar els temps de forma totalment innecessària”, ha explicat Xnet en un comunicat. També han afirmat que al Departament els han dit que no saben si podran incloure l’acord i el seu pla en el pla de digitalització engegat i han apuntat que porten un any i mig esperant poder avançar en aquest tema.

Per això, Xnet ha demanat al Govern i a totes les formacions polítiques que “recondueixen la situació” i ha demanat que es treballi amb la societat civil per tal d'implantar a una digitalització dels centres educatius “que podria ser un model europeu de democràcia i sobirania de les dades”. Ha reclamat també aprendre la lliçó de la pandèmia: “Després d'estar un any i mig esperant la seva consideració i després d'una dura lliçó de digitalització forçosa de l'educació deguda a la pandèmia, pensàvem que per fi es podia arrencar a treballar sense excuses però ens equivocàvem”.

Reconsiderar el tancament de les targetes moneder

Alhora que Xnet feia aquesta queixa, Ada Colau i altres alcaldes metropolitans han demanat per carta a la Generalitat que reconsideri el tancament de les targetes moneder vinculades a les beques menjador. Segons expliquen en una carta adreçada als consellers Josep Bargalló i Chakir El Homrani, una instrucció de la Generalitat als consells comarcals i al Consorci d'Educació de Barcelona ordena tancar aquestes targetes a dia 31 de juliol.

Davant d'això, els alcaldes lamenten assabentar-se'n a través d'una instrucció i exigeixen que es reconsideri la decisió de finalitzar els ajuts alimentaris a través d'aquestes targetes durant totes les vacances escolars. En la missiva, apunten que és un "greu incompliment d'un compromís amb els drets fonamentals dels infants més vulnerables".

En concret, recorden que el Parlament va aprovar per unanimitat una moció que comprometia a "donar cobertura als ajuts alimentaris per a menors vulnerables, durant els mesos no lectius de l'estiu del 2020 [...] per garantir que l'alumnat en risc d'exclusió social tingui cobertes les necessitats alimentàries, amb el manteniment de les targetes moneder o altres fórmules".

D'altra banda, asseguren que els ajuntaments han reforçat i seguiran reforçant les seves línies d'ajuts a través dels serveis socials municipals. "Des dels municipis tenim clar que la pobresa infantil i el dret a l'alimentació han de passar per davant de qualsevol altra prioritat", destaquen. Per això, continuen, demanen a la Generalitat "que faci la seva part" i disposi dels fons d'emergència de la covid i altres recursos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article