El Clínic crea una eina informàtica per predir les complicacions en pacients amb Covid-19 i personalitzar el tractament

La intel·ligència artificial permet analitzar més de tres trilions de dades de 2.000 pacients i reduir un 50% la mortalitat


L'Hospital Clínic de Barcelona ha creat una eina informàtica per poder predir l'agreujament dels malalts de Covid-19 i personalitzar-los el tractament abans que empitjorin. Això ha permès reduir la mortalitat més d'un 50%.

L'aplicació ha analitzat, gràcies a la intel·ligència artificial, més de tres trilions de dades d'uns 2.000 pacients, cosa que ha permès crear patrons i comprovar quins tractaments són més efectius per a cada malalt i quan s'han d'administrar. L'eina se cedirà també a l'Hospital Mútua de Terrassa i al Germans Trias i Pujol de Badalona, així com a tres hospitals europeus més.

Carolina García-Vidal, investigadora del grup d'infeccions nosocomials del Clínic i coordinadora de l'estudi, ha explicat que van detectar que els malalts de Covid-19 podien tenir tres tipus de complicacions: inflamació, hipercoagulació o noves infeccions per virus i bacteris diferents.

Aleshores van detectar certs paràmetres que permetien predir aquestes complicacions. Amb l'eina informàtica creada es podien seguir aquests paràmetres en temps real a tots els pacients i activava una alarma quan algun d'aquests paràmetres indicava que el pacient empitjoraria. Per això, activaven preventivament especialistes de diverses unitats per aplicar un tractament personalitzat. “Amb aquest projecte volem dur a terme un estudi multicèntric amb una cohort de pacients més àmplia per validar els resultats que hem observat aplicant l’algoritme als pacients de l’Hospital Clínic”, apunta Garcia-Vidal.

L'eina permet seguir l'evolució en directe de centenars de pacients, així com el seu historial mèdic, i també identifica els pacients que ja no empitjoraran i a qui es pot donar l'alta hospitalària. El sistema ha permès identificar més del 90% dels pacients amb complicacions. “El nostre objectiu no és suplantar el judici clínic respecte a un pacient específic; més aviat, volem oferir una eina objectiva que pugui orientar els metges en els processos de presa de decisions clíniques”, assenyalen els investigadors.

Aquest programa s'estava treballant des de fa un any i mig de manera pionera al món, però s'ha accelerat a causa de la Covid-19. Així, per exemple, ja anteriorment podien preveure si un pacient de càncer seria infectat per una bactèria 24 hores abans que passés.

Antoni Castells, director mèdic del Clínic, ha dit que aquest sistema pot ser molt beneficiós si arriba una segona onada de casos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article