El sector de la discapacitat, “indignat” amb la inversió prevista al pla de contigència per fer front als rebrots

El COCARMI assenyala que els augments només cobreixen entre el 16% i el 36% de la despesa real


El sector de la discapacitat està “indignat” amb la inversió prevista al pla de contigència per fer front als rebrots que ha aprovat el Govern. Així ho afirma la patronal COCARMI, que agrupa gran part de les entitats del sector, i que assenyala en un comunicat que els augments previstos per l’executiu només cobreixen entre el 16% i el 36% de la despesa real. Per això, reclamen deu milions més per a les despeses que han hagut d’assumir des del 15 de març fins al 31 d’agost.

Les entitats alerten que les mesures pressupostàries previstes en el pla per a residències per fer front als brots que pugui generar la Covid-19 són “insuficients per compensar les despeses per al reforç de personal d’atenció directa, la compra d’EPI i la intesificació de les mesures d’higiene”. A més, el COCARMI recorda que fa dos mesos que mantenen reunions amb el Govern per elaborar un escandall dels costos i lamenten que, al final, l’executiu hagi aprovat el càlcul “sense cap tipus de negociació”.

“Hem demanat un esforç suplementari a les direccions dels centres per quantificar aquestes despeses extraordinàries i evitar que impliquessin aprofundir, encara més, en l’infrafinançament que pateix el sector. Per aquest motiu, reclamem al Govern que reconsideri la seva posició i incrementi notablement aquests imports”, reclama Antonio Guillén, president del COCARMI.

De fet, l’increment de les tarifes que ha aprovat el Govern només cobreix entre el 16% i el 36% de la despesa real, segons els càlculs que han realitzat les entitats del sector de la discapacitat. La federació ha elaborat unes taules exhaustives de costos segons la tipologia del servei, ja sigui residència, llar residència, servei de teràpia ocupacional (STO), servei de teràpia ocupacional amb auxiliar (STOA), centre d'atenció personalitzada (CAE) i servei ocupacional d'inserció (SOI), que ho posa en evidència.

ECOM i Dincat, com a representants del sector de la discapacitat, també afirmen que l’augment de tarifes dels serveis socials d’atenció a la discapacitat aprovat per l’administració pública “queda molt lluny de les necessitats del col·lectiu”. Ambdues entitats alerten que la pèrdua d’ingressos i els sobrecostos que ha suposat la crisi sanitària “són molt elevats” i alerten de la “greu situació” que encaren les entitats si el Govern no pren mesures “valentes i responsables”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article