El servei per a persones migrades i refugiades de Barcelona n’atén un 10% menys el primer semestre

El 83% de les persones que acudeixen al SAIER no tenen papers i un terç són d’origen colombià i veneçolà


El Servei d’Atenció a les persones Immigrants, Emigrants i Refugiades de Barcelona (SAIER) ha atès aquest el semestre del 2020 un total d’11.114 persones, un 10% menys que el 2019, però un 45% més que el 2016. Del total de persones ateses, més del 83% es trobaven en situació irregular, el que suposa un increment respecte a les xifres de l’any 2019, quan representaven més del 78% del total. De les 11.114 persones, un 48% han estat sol·licitants d’asil, consolidant la tendència a l’alça experimentada en els darrers anys. El primer semestre de 2019, el nombre de persones d’aquest perfil eren el 46%, venint del 36% el mateix període del 2018.

Pel que fa als països d’origen de les persones ateses al SAIER, les persones de nacionalitat colombiana (2.196 persones) representen el principal col·lectiu atès, per davant de les provinents de Veneçuela (1.602), que havien estat durant els dos darrers anys la primera nacionalitat en nombre d’usuaris del servei. En aquests dos casos, la majoria de les persones d’aquestes nacionalitats tenen perfil de refugiats o sol·licitants d’asil, sent així en el 66,2% de persones colombianes i en el 74,2% de les veneçolanes. A continuació, segueixen països llatinoamericans com Hondures (1.176) i el Perú (1.150), a més del Marroc (608).

Durant el període de confinament més estricte a causa de l’emergència sanitària, el SAIER va atendre un total de 14.311 consultes en el Servei de Primera Acollida (SPA) entre el 13 de març i el 30 de juny. Aquesta xifra inclou totes les sol·licituds que han entrat al SAIER, sigui de forma presencial, telefònica o per correu electrònic, amb independència del servei que requerissin les necessitats demandades. De les 14.311 consultes ateses pel SAIER, el 65% sol·licitaven atenció ordinària, el 35% de consultes restants s’han dividit entre atenció a persones vulnerables, urgències socials i jurídiques i assessorament a professionals, entre altres consultes.

Reforç de l’atenció i acompanyament

Un dels serveis més destacats que ha realitzat el SAIER durant el període de confinament ha estat el dispositiu extraordinari de repartiment de prop de 400 àpats diaris a les persones més necessitades des de la seva oficina al carrer Tarragona, consolidant d’aquesta manera al SAIER com a servei d’atenció social. Des del 2 d’abril fins al 26 de juny es van repartir un total de 35.110 àpats.

Així, per tal de poder garantir millor atenció a les persones usuàries del SAIER, tant a nivell de quantitat com de qualitat, el servei es reforça amb un increment de 500.000 euros que es destinen a les entitats que gestionen el servei d’atenció i d’acompanyament a les urgències socials, així com a l’habilitació d’un nou espai per poder dur-lo a terme.

Aquesta inversió a entitats permetrà que la Creu Roja augmenti, juntament amb fons propis, els recursos per millorar l’atenció social bàsica a aquest col·lectiu, facilitant ajut social –com orientació, acompanyament o informació–, lots d’higiene personal i de la llar, alimentació, material de retorn a l’escola i vestuari.

Aquests reforços se sumen a l’increment de places del Nausica anunciat fa un mes, que passa de tenir 92 places actives el 2019 a 117 el 2020 per a les persones sol·licitants d’asil sense recursos que han quedat excloses del Sistema Nacional d’Acollida i Integració (SNAI) de l’Estat o que no han pogut assolir un nivell d’autonomia òptim després d’acollir-s’hi.

A l’alça, els veïns de nacionalitat estrangera

Segons les últimes dades del padró municipal, es consolida la tendència a l’alça del nombre de veïns i veïnes de nacionalitat estrangera a Barcelona, representant un 21,6% del total de la població. Les 360.970 persones (333.515 el 2019) suposen un màxim tant en termes absoluts com en relatius de la història recent de la ciutat. Així, a Barcelona hi ha representants de 179 nacionalitats diferents. Gairebé la meitat fa entre un i cinc anys que hi viuen, mentre que un 24,6% ha arribat en l’últim any.

Seguint amb la línia de 2019, el 49,6% de les persones de nacionalitat estrangera són dones i el 50,4% són homes. La mitjana d’edat és de 33,8 anys i el 41,8% del total tenen estudis universitaris o superiors. Pel que fa a les persones nascudes a l’estranger amb nacionalitat espanyola, representen el 27,6%.

En relació amb l’evolució de la població estrangera a Barcelona per continents, les persones provinents d’Europa representen el 35% del total, seguit d’Amèrica amb el 34%, Àsia amb el 24%, Àfrica amb 7% i Oceania amb el 0,1%. La taxa de creixement més notable per regions la marquen Àsia central (17,6%), seguida d’Amèrica central (15,5%), d’Austràlia i Nova Zelanda (14,2%) i d’Amèrica del Sud (13,3%).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article