S’aproven 4,1 milions d’euros per al servei que acompanya a la víctima durant el judici

Prop de 2.700 persones han fet ús del suport en 2020, de les quals prop de 2.500 són dones víctimes de violència masclista


El Govern ha aprovat una despesa de 4.137.972 d'euros per al funcionament del servei d'acompanyament a la víctima del delicte en seu judicial (SAVD) per al període 2020-2022. En concret, són 318.305 euros per al 2020; 1.909.833 euros per al 2021; i 1.909.833 euros per al 2022. El SAVD és el servei gratuït d'atenció, suport i orientació a víctimes de violència masclista durant la compareixença al jutjat de violència sobre la dona i a víctimes de qualsevol delicte en el moment del judici oral.

Al SAVD, professionals de l’àmbit social assessoren la víctima, la tranquil·litzen si és necessari i l’ajuden a prestar una bona declaració. El servei, en marxa des de l’abril de 2018, està format per una cinquantena de professionals que actuen a tot Catalunya. Un total de 2.715 persones víctimes d’un delicte han fet ús d’aquest Servei en el que portem de 2020, de les quals 2.531 han estat dones víctimes de violència masclista.

Contractació de persones internes

El Govern també ha aprovat que els Departaments de la Generalitat i les entitats del seu sector públic hauran de destinar almenys un 0,5% del seu volum de contractació anual a ocupar interns dels centres penitenciaris i de justícia juvenil de Catalunya amb l'objectiu de potenciar la reinserció sociolaboral d’interns a través del sector públic. La relació laboral es formalitzarà a través del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE).

Cada Departament i ens públic s’haurà d’adherir, per mitjà de la signatura d’un conveni, al Pla anual d’actuació del Departament de Justícia i del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), que és l’instrument jurídic utilitzat per poder establir aquesta col·laboració institucional. El CIRE és l’empresa pública del Departament de Justícia que ofereix formació, ocupació i inserció laboral a les persones que han comès un delicte i estan a la presó o a un centre educatiu de justícia juvenil.

L’ocupació ha disminuït un 35% a causa de la pandèmia

Les adhesions al Pla dels diferents organismes en cap cas suposaran una disminució de la reserva social establerta anualment pel Govern per als centres, les entitats i les empreses del tercer sector. Es tracta d’una col·laboració paral·lela. La crisi de la Covid-19 ha estat especialment intensa per als grups més vulnerables, com és el cas de les persones internes que depenen del Departament de Justícia i que el CIRE atén, segons manifesta el Govern. L’ocupació de la població interna ha disminuït fins al 35 % a causa de la pandèmia.

Al CIRE s’han adoptat mesures per pal·liar aquest impacte: reforçant els tallers de confecció que han subministrat roba i altres productes al personal sanitari dels centres hospitalaris de la xarxa pública de Catalunya, incrementant altres activitats en l’àmbit dels serveis interiors i auxiliars dels centres penitenciaris, com ara la neteja, manteniment, bugaderia o cuina, entre d’altres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article