Oncòlegs europeus volen millorar la coordinació perquè el 2030 la supervivència a deu anys arribi al 75%

Josep Tabernero proposa alinear la recerca bàsica amb la recerca clínica de resultats i la prevenció del càncer


Oncòlegs europeus demanen millorar la coordinació perquè el 2030 la supervivència a deu anys dels pacients de càncer arribi al 75%. En un article a la revista ‘Molecular Oncology’ els professionals fan recomanacions per aconseguir aquests objectius que passen per un enfocament integral de la recerca centrat en la medicina de precisió i la creació d'infraestructures integrades que treballin en xarxa i distribuïdes geogràficament. Josep Tabernero, director del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i un dels signants de l'article, proposa alinear la recerca bàsica amb la recerca clínica de resultats i la prevenció del càncer.

S'espera que la càrrega anual de càncer augmenti en els 28 estats membres de la Unió Europea dels tres milions de casos el 2018 a prop de 4 milions de casos nous el 2040. Amb el càncer com una de les principals malalties cròniques emergents, els sistemes sanitaris europeus estan sota una pressió creixent i aviat s'hauran d'enfrontar a l'escassetat de personal i de recursos especialitzats, apunta l'article.

Per garantir que tots els pacients amb càncer tinguin accés al tractament, així com l'atenció i suport que es mereixen, la Unió Europea ha posat en marxa la Missió Càncer, amb un enfocament multidisciplinari integral que pretén aconseguir que l'any 2030 la supervivència a 10 anys dels pacients de càncer arribi al 75%. "Per aconseguir aquest objectiu és fonamental un enfocament integral de la recerca centrat en la medicina de precisió o personalitzada", explica el Dr. Josep Tabernero.

Una de les recomanacions que es plantegen és la integració de la recerca amb l'atenció i la prevenció del càncer, entenent tot això com un continu que es retroalimenta. "La recerca bàsica i preclínica ha d'estar alineada amb la recerca clínica de resultats i la prevenció del càncer. I és important posar atenció especial a la bretxa existent entre la recerca i l'atenció, és a dir, entre quan es produeixen els descobriments i quan poden aplicar-se a la pràctica clínica. Succeeix el mateix amb la bretxa existent entre la recerca i la prevenció", afegeix Josep Tabernero.

En les recomanacions també s'assenyala la necessitat de prioritzar fins a 13 àrees de recerca. Així, per exemple, expliquen com cal treballar en tots els tipus de prevenció: la primària, identificant els individus sans en risc de desenvolupar càncer; la secundària, amb una detecció precoç de la malaltia, i la terciària, atenent els supervivents. També consideren que és important la recerca bàsica i preclínica, així com el desenvolupament de noves teràpies i la recerca de resultats i de supervivència.

L'altra gran proposta per aconseguir els objectius de Missió Càncer és crear infraestructures transfrontereres integrades que treballin en xarxa i que es trobin distribuïdes geogràficament. Així, els experts subratllen la importància de la creació de Centres Integrals de Càncer, que permetin establir un vincle estret entre recerca i sistemes de salut i que també ajudin a integrar la cura i la prevenció amb la recerca i l'educació.

A l'article també s'assenyala la importància de millorar la coordinació en recerca així com de facilitar instruments financers més flexibles i eficients, sense oblidar de la necessitat d'harmonitzar les prioritats i polítiques dels diferents països i de la Unió Europea, per aconseguir garantir una cartera de recerca equilibrada.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article