Barcelona crea un telèfon 24 hores per prevenir el suïcidi i obre un servei per acompanyar l’entorn proper

El suïcidi és la primera causa de mortalitat en homes de 15 a 44 anys a la ciutat i la segona en dones, darrere del càncer de mama


Un telèfon de prevenció del suïcidi i un nou punt d’atenció per oferir suport a l’entorn més proper de les persones amb ideacions o amb una conducta suïcida. Aquestes són les dues mesures concretes que l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa dins de l’estratègia de prevenció del suïcidi a la ciutat, d’acord amb el Pla Director de Salut Mental i Addicions de la Generalitat de Catalunya. 

Les accions estan relacionades amb el Pla de xoc en salut mental que ha engegat el consistori per fer front la crisi generada per la pandèmia de la Covid-19 i que està dotat amb 1,5 milions d’euros. El telèfon de prevenció del suïcidi funcionarà en col·laboració amb la Fundació Ajuda i Esperança. L’entitat habilitarà una línia vinculada al Telèfon de l’Esperança per atendre específicament les trucades on es presentin conductes suïcides, així com aquelles experiències properes.

El número d’atenció gratuït serà el 900.92.55.55, estarà operatiu 24 hores al dia durant 365 dies l’any i comptarà amb una presència diària de cinc persones voluntàries. Aquestes persones seran seleccionades, formades i capacitades per atendre aquest tipus de trucades i el servei comptarà amb la coordinació i supervisió de personal de l’àmbit de la psicologia i amb un comitè d’experts/es amb professionals vinculats al Codi Risc Suïcidi de la Generalitat de Catalunya, el 061, l’Hospital Sant Pau, l’Hospital del Mar, l’Hospital Sant Joan de Déu, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB) i associacions de suport ja existents a la ciutat, entre d’altres.

Acompanyar les famílies i amistats

A més, l’Ajuntament també té previst obrir un punt d’atenció a la prevenció del suïcidi. Aquest servei s’oferirà en visita programa a les instal·lacions de l’espai Barcelona Cuida i està pensat per atendre la família, amistats i entorn laboral de les persones amb risc de suïcidi. El portaran a terme l’Associació Catalana per a la Prevenció del Suïcidi (ACPS) i Després del Suïcidi – Associació de Supervivents (DSAS).

Els efectes del desconfinament

Catalunya compta des del 2015 amb el Codi Risc Suïcidi, un protocol específic d’atenció a les conductes suïcides. Segons aquest Codi, a la ciutat de Barcelona es van registrar l’any passat fins a 1.139 episodis de conducta suïcida, mentre que durant els primers mesos de 2020 s’han identificat només 467, menys del que potser seria previsible.

El confinament ha dificultat, segons el consistori, l’accés a “mitjans letals” i “ha afavorit un major control de l’entorn més proper”, però amb el desconfinament progressiu i les conseqüències socioeconòmiques vinculades amb la Covid-19, “cal estar atent per limitar un hipotètic increment d’aquests episodis”, remarquen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article