El 18% de l’activitat dels CAP el juliol va ser relacionada amb la pandèmia

Les proves diagnòstiques, les consultes externes i les operacions es recuperen, però continuen per sota de les del 2019


El 18% de l'activitat de l'atenció primària el juliol va ser relacionada amb la Covid-19, segons dades presentades aquest dijous pel director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella. L'activitat als centres d'atenció primària (CAP) ha incrementat entre el 2%i el 5% en els mesos de juny i juliol respecte a l'any passat. 

L'activitat de proves diagnòstiques, consultes externes i operacions es va recuperant però es troba per sota de la de l'any passat, mentre que als hospitals, el nombre de pacients ingressats amb coronavirus ha augmentat en l'última setmana —618, 107 a l'UCI el 29 de juliol; 776, 128 crítics el 4 d'agost, segons dades del CatSalut. Les urgències hospitalàries continuen per sota dels nivells del 2019.

En els últims dies els casos sospitosos de coronavirus atesos als centres d'atenció primària (CAP) han baixat una mica —14.625, del 21 al 27 de juliol; 14.019 del 28 al 3 d'agost. Els CAP han estat la primera línia dels rebrots de coronavirus de les darreres setmanes, sobretot perquè han afectat persones més joves i els casos solen ser més lleus.

Durant la primera fase de la pandèmia, entre l'1 i el 31 de març, el 6% dels pacients tenien entre deu i 29 anys, mentre que ara —dades de l'1 al 23 de juliol—, representen el 26%. En aquesta fase de la pandèmia, s'està arribant a més persones contagiades, mentre que a l'inici l'atenció es va haver de centrar en els pacients més greus.

Els CAP han alertat en les darreres setmanes que es troben saturats perquè, a més de la Covid-19, han de recuperar l'altra activitat, com l'atenció als pacients amb malalties cròniques o amb patologies que han debutat en els darrers mesos, amb una part dels professionals de vacances.

El CatSalut vol reforçar la primària en els propers mesos, sobretot de cara a la tardor, amb perfils de l'àmbit de la psicologia, treball social o la nutrició. De moment no s'han donat a conèixer xifres concretes d'aquests professionals de reforç, perquè estan treballant per quantificar-ne les necessitats i fins on poden arribar.

1.196 ‘gestors-Covid’, la meitat noves contractacions

En aquests moments hi ha 1.196 gestors-Covid, entre noves contractacions (568) i altres professionals que n'han assumit tasques, ha indicat Comella. Segons dades corresponents el 5 d'agost, els gestors covid-19 van atendre prop de 3.000 casos i van identificar-ne més de 8.000 contactes estretes. En 15 dies, els responsables sanitaris preveuen arribar a 41.200 contactes de més de 14.000 casos.

Els hospitals més enllà de la pandèmia

Als hospitals, les urgències van caure sobretot a l'abril (unes 166.000 visites). La majoria eren per covid-19 i les altres malalties "pràcticament van desaparèixer" de les urgències, ha recordat Comella. Aquesta activitat s'ha anat recuperant però continua sent inferior a la de l'any passat (332.000 el juliol d'aquest any; unes 440.000 el 2019).

"No s'ha de tenir por d'anar als servies d'urgències. Els hospitals patien perquè van detectar certa reticència a accedir als serveis d'urgències. Vull fer una crida a la tranquil·litat. Els hospitals estan absolutament preparats per rebre les urgències i fer tota la resta d'activitat, així com els CAP. Ens preocupa que l'autocontenció dels ciutadans acabi derivant en un problema de salut més greu en el futur", ha afirmat Comella.

Les proves diagnòstiques, consultes externes i operacions es van recuperant després que a l'abril arribessin a mínims, ja que a mitjan març es va donar la instrucció d'ajornar totes aquelles que fos possible. Així, d'operacions se n'han fet unes 27.000 el juliol i el mateix mes de l'any passat, unes 32.000 (dades aproximades). La mitjana dels temps d'espera de les cirurgies està a dins dels períodes de garantia i referència.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article