Un miler de voluntaris surten al carrer per conscienciar els joves del perill de la Covid-19 als locals d’oci nocturn

Els joves, organitzats per la Creu Roja, estaran a peu de carrer a les zones d’oci de 38 municipis, a partir del vespre i fins a la matinada


Un miler de persones, entre voluntàries i treballadores joves, han sortit al carrer per primera vegada per dur a terme una acció de sensibilització entre els joves davant la Covid-19 arreu de Catalunya i disminuir el risc de contagi especialment en les trobades d’oci nocturn formals i informals dels joves durant l’estiu. L’objectiu és arribar a sensibilitzar fins a 95.400 joves. El desplegament del dispositiu ha estat encarregat pel Departament de Presidència a la Creu Roja. 

L’acció s’engega prioritàriament als municipis costaners on hi ha major afluència de grups d’adolescents i joves, amb una major densitat poblacional i on es concentren espais de major risc vinculades a l’oci nocturn, atès l’increment de positius entre franges d’edat més joves durant les últimes setmanes. Els equips de prevenció sortiran al carrer en 38 poblacions de Catalunya a partir de les 20h. i recorreran les zones de major afluència fins a la matinada, de dilluns a diumenge.

Els equips, una experiència compartida

Amb l'experiència d’un projecte similiar que Creu Roja Joventut duu a terme des de fa més de 20 anys en espais d’oci nocturn per informar i sensibilitzar els joves sobre el consum de drogues i alcohol —el projecte Som.nit—, cada nit d’estiu es faran unes cinc accions per població, per arribar a una mitjana de 30 joves. Així, tenint en compte aquestes xifres d'intervenció, es calcula que els 106 equips desplegats arribaran a sensibilitzar 95.400 joves a tot Catalunya.

Pel que fa a les rutes, se n'ha fet una identificació als 38 municipis catalans on s'intervindrà, en base a l'observació directa i a la identificació posterior amb el territori dels llocs de cada barri on van els joves juntament amb els municipis.

Tot i que l’acció es durà a terme a totes les demarcacions, és a diverses poblacions de les comarques barcelonines on arrenca l’activitat aquest cap de setmana, com ara: Barcelona, Badalona, L’Hospitalet de Llobregat, Sitges, Castelldefels, Vilanova i la Geltrú, El Masnou, Mataró, Canet de Mar, Arenys de Mar, Calella, Pineda, Malgrat de Mar, Terrassa, Cabrera de Mar, Vilassar, Malgrat i Sabadell. A les comarques gironines, es farà a Figueres, Girona, Palamós, Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro, Castelló d’Empúries i Roses, mentre que a Lleida es farà als municipis d’Alcarràs, Balaguer, Mollerusa, Lleida i Tàrrega. A Tarragona i Terres de l’Ebre, els municipis on es durà a terme l’activitat són Calafell, Cambrils, Hospitalet de l’Infant, Salou, Tarragona, Amposta, Tortosa i Torredembarra.

En total, s’han contractat a tot Catalunya 212 persones d’entre 18 i 30 joves, majoritàriament amb estudis nivell FP2 o grau, el 65% són dones i el 35% homes. Moltes d’elles provenen dels projectes d’ocupació de la pròpia Creu Roja, de manera que també s’han inserit persones amb dificultats d’accés al mercat laboral. A més, cada equip serà mixt amb la presència d’uns 800 voluntaris i voluntàries.

Una formació especial

La formació prèvia que han rebut el joves informadors/es per a dur aquesta acció de sensibilització consisteix en 4 mòduls formatius relacionats amb el Pla de Salut de la Creu Roja, la salut comunitària, els virus respiratoris emergents, elements, mesures i equips de protecció individual, les mesures de prevenció, sensibilització i contenció i habilitats i estratègies per a la sensiblització.

Amb tot, la iniciativa vol reduir el risc de contagi entre els joves després que s’hagi percebut un cert relaxament de les mesures per prevenir la Covid-19 durant l’estiu entre aquest col·lectiu. Així doncs, els joves informadors equipats amb tauletes i mòbils, on introduiran les dades estadístiques de la intervenció en línia i en temps real en una app desenvolupada expressament per a l’activitat i detectaran in situ conductes de risc, procuraran corregir-les mitjançant dinàmiques participatives i a través de material informatiu i distribuiran 50.000 mascaretes protectores, la majoria reutilitzables.

A més, el centre d’operacions de la Creu Roja a Catalunya monitoritzarà els moviments i les rutes dels 106 equips de joves informadors/es en temps real i de forma simultània i els donarà suport operatiu en cas que sigui necessari.

La campanya a xarxes

Paral·lelament a les accions de carrer, també es durà a terme una acció de sensibilització a les xarxes socials, per tal d’amplificar la difusió del missatge a través de missatges informatius amb consells de prevenció. Amb l’etiqueta #CovidSpoiler l’acció apareixerà a les xarxes socials, on hi ha una major presència d’aquest públic, com ara Instagram, Tik Tok, Spotify, Twitter o Youtube.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article