Salut demana estabilitzar la propagació del virus, un cop abaixada la corba de contagis

Argimon reclama a totes les administracions trobar fórmules de suport social per facilitar els aïllaments i quarantenes


El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha certificat aquest dimarts que la situació epidemiològica del coronavirus a Catalunya s'ha estabilitzat després que la corba de contagis es disparés el juliol, un increment que va portar els responsables sanitaris i polítics a advertir de dies "crítics" per al control de la pandèmia. 

Argimon considera que el primer objectiu s'ha assolit i que el de les properes setmanes és "baixar les taxes d'infecció" i que la corba sigui "descendent" i ha recordat que el risc de rebrot encara és alt. El secretari de Salut Pública demana l'"esforç de tothom" i "autoresponsabilitat" per aconseguir-ho i a les administracions, trobar "fórmules de suport social" que facilitin els aïllaments i quarantenes.

En la roda de premsa d'aquest dimarts, Argimon ha afirmat que ara cal passar de l'estabilització a la reducció dels contagis i això significa baixar més la taxa de reproducció del virus (Rt), que ara és de 0,93; les taxes d'infecció, actualment de 70,67 casos confirmats per PCR per 100.000 habitants en els darrers set dies, i el risc de rebrot, de 138,79, mentre que el llindar de risc alt se situa en 100.

Argimon i el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, han destacat que cal baixar el risc de rebrot: primer fer-lo sortir de la zona vermella, on va entrar el 12 de juliol, i continuar per retornar aquest índex a la zona de risc moderat i finalment, al baix. Els responsables sanitaris aspiren a reconduir la situació als nivells de finals de juny, han dit.

El secretari de Salut Pública ha posat especial èmfasi en la importància de seguir els aïllaments, les persones que hagin donat positiu per coronavirus, i les quarantenes, els seus contactes estrets. "Ens hi juguem molt, però molt. Hem de conviure molts mesos amb aquest virus. Hi hem de conviure el més pacíficament possible i això vol dir baixar les taxes d'infecció i trencar les cadenes de transmissió amb la responsabilitat de tothom", ha afirmat.

Argimon ha recordat que un contacte estret d'una persona amb coronavirus, i per tant que s'ha de quedar a casa, té dret a la baixa laboral, però és conscient de la precarietat que pateixen moltes persones i per això ha demanat al conjunt de les administracions trobar fórmules perquè tothom pugui fer els aïllaments i quarantenes.

No calen PCR de retorn per a l'alta

El secretari de Salut Pública ha explicat l'actualització del protocol davant casos de coronavirus, que ordena i detalla els procediments que ja s'estaven seguint o que s'hauran de seguit. El protocol indica que, a totes les persones sospitoses de tenir el coronavirus, se'ls ha de fer una prova PCR el més aviat possible en 24 hores. Si la PCR és negativa però hi ha una alta sospita clínica, la PCR es repetirà en 48 hores. Si la PCR és negativa i no hi ha una alta sospita clínica, es considera un cas descartat.

El protocol estableix que no s'han de fer proves PCR de retorn per poder donar l'alta clínica i laboral, només quan es tracti de sanitaris, sociosanitaris i Mossos d'Esquadra. L'aïllament de les persones amb Covid-19 és de deu dies si són casos lleus i de 14 si són casos greus a partir de l'alta hospitalària. En qualsevol dels dos casos, la febre i el quadre clínic ha d'haver remès almenys 72 hores abans. En els casos asimptomàtics són deu dies des que es va realitzar la prova. L'aïllament comença des del moment de la sospita.

Pel que fa als contactes estrets, es buscaran en les 48 hores abans des que la persona amb coronavirus va començar a tenir símptomes. En els casos asimptomàtics, 48 hores abans des de la data del diagnòstic. Els gestors-Covid fan la cerca de contactes quan el cas sigui sospitós, però el protocol no s'activa fins que es confirmi. Els gestors de seguiment de contactes (scouts) són els que telefonen als contactes per explicar tot el procés.

A tots els contactes estrets se'ls farà una prova PCR -l'ideal és al voltant del cinquè dia del contacte- amb l'objectiu de trobar casos asimptomàtics. Per això, encara que la PCR del contacte sigui negativa, aquesta persona ha de mantenir la quarantena 14 dies, perquè aquest és el període d'incubació de la malaltia i pot positivitzar més tard.

Els cribratges fan visibles 208 casos nous

Els primers cribratges de coronavirus, que es van posar en marxa la setmana passada en diverses localitats, han permès detectar 208 casos nous de Covid-19, la majoria persones que no tenien símptomes (asimptomàtics o presimptomàtics). En total s'han fet 8.275 proves PCR.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha fet un balanç "favorable" dels cribratges i ha anunciat que en faran més. Argimon ha posat èmfasi en els casos sense símptomes que han aflorat, uns 160 —amb prop d'un miler de contactes—. "Són persones que no coneixien que tenien el virus i que el podien transmetre", ha observat, per continuar: "Si després es fan els aïllaments i quarantenes, estem clarament trencant les cadenes de transmissió. Estem sent proactius".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article