Els psicòlegs adverteixen que el confinament ha afectat a infants i joves en la seva manera de relacionar-se

Baixa autoestima, por al contagi o problemes en relacionar-se socialment són algunes de les dificultats que s'han començat a detectar


“La crisi sanitària del Covid-19 està deixant seqüeles a nivell psicològic. El comportament dels més joves ha canviat”. Així ho alerten a l’ITA, una xarxa especialitzada en salut mental, a partir de les dades que han anat recopilant. I adverteixen que a l’estiu és “encara més complicat aconseguir que els infants i joves estiguin alerta i mantinguin les pautes de seguretat i salut per no contagiar-se”. A més, alerten que el tancament de discoteques i la poca oferta d’oci ha fet que molts joves facin botellón com a alternativa. 

“A l’ITA hem notat un increment de consultes de familiars que estan preocupats pel consum d’alcohol entre els joves”, afirma Glòria González, psicòloga clínica. Però no només s’han vist incrementades les visites a addiccions en els centres especialitzats, sinó que, avisen a l’ITA, les situacions traumàtiques, com perdre a un ésser estimat durant el confinament, s’ha convertit en una situació difícil de resoldre.

“Les persones que han perdut a un ésser estimat no podien conèixer l’estat de salut dels seus familiars, no podien acompanyar-los en les seves últimes hores, sabent que aquella persona estava sola a l’hospital, i tampoc han pogut acomiadar-se amb un funeral. Es tracta d’una situació molt dramàtica que costarà superar”, afirma Antoni Grau, el director clínic de la xarxa de salut mental.

Aquesta “situació de tancament” ha deixat seqüeles, apunta, a nivell psicològic també en infants i joves. “Canvis d’humor, tristesa o apatia a l’hora de proposar fer alguna activitat, són alguns dels símptomes que poder presentar els més petits després d’aquests mesos d’incertesa i inseguretat sanitària”, afirma Daniele Cipriano, psicòleg expert en Trastorns de Conducta, de la unitat infanto-juvenil d’ITA Argentona.

A més a més, és important tenir en compte que els joves també es veuen exposats a situacions estressants, traumàtiques i doloroses. El no saber gestionar aquestes noves emocions o fer-ho de la manera incorrecta, pot desencadenar, apunten al centre, en un trastorn mental com un trastorn de conducta, ansietat o depressió.

Segons dades del Manual de Psiquiatria de pares i educadors de l’Hospital Gregorio Marañón, el 8% dels joves espanyols pateixen un trastorn de conducta (TC), mentre que el 20% de nens i adolescents patiran algun tipus de trastorn psíquic de major o menor intensitat que afecti les seves vides i a la dels seus familiars, professors i companys.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article