En marxa un pla pilot per afavorir que set persones amb discapacitat gaudeixin d'una vida independent

Aspid impulsa un projecte pioner per aconseguir una major autonomia personal en el propi entorn


L'Associació persones amb discapacitat física de Lleida Aspid ha posat en marxa un projecte pilot per tal que set persones amb discapacitat física o afectació neurològica assoleixin un alt grau de vida independent. Amb el nom de 'Dispositiu Innovador en Vida Independent i Suports de l'Entorn', la iniciativa es portarà a terme durant dotze mesos, durant els quals un equip transdisciplinar treballarà per aconseguir que aquests set usuaris aconsegueixin una major autonomia personal i funcional en el seu propi entorn.

Un cop finalitzat el projecte, s'avaluarà l'efectivitat del mateix en funció de l'adequació dels resultats als objectius proposats. Es tracta de la primera experiència d'aquestes característiques que es desenvolupa a l'Estat.

El projecte parteix del plantejament d'oferir els serveis i suport específics que necessita cada persona en funció de les seves necessitats, singularitats i característiques individuals, és a dir, el servei s'adapta a la persona i no la persona al servei, i implica la intervenció d'un equip professional itinerant que acompanyarà cada usuari en el seu dia a dia en el seu propi entorn, ja sigui en domicili propi o en la comunitat en la qual conviu.

Des d'Aspid assenyalen que els recursos i dispositius existents avui dia per a les persones amb discapacitat física i/o neurològica “resulten generalment insuficients en garantir i afavorir l'exercici de la pròpia autonomia i independència” i “en molts casos no s'acaben d'ajustar a les característiques i singularitats de la persona”.

Aplicació pràctica del projecte

A la pràctica, en el projecte intervindran quatre disciplines, des de la psicologia, teràpia ocupacional, el treball social i el suport per part d'un integrador social i/o auxiliar sociosanitari. En el primer, s'ofereix suport i orientació psicològica a les persones que ho necessitin per tal que aquetes superin els temors, reforcin l'autoconfiança i afrontin amb garanties el reptes personals que impliquen una vida més autònoma.

Quan a la teràpia ocupacional (orientada a establir, implementar i capacitar la integració de la màxima funcionalitat, autonomia i independència de les persones que reben el servei), ofereix assessorament per a l'accessibilitat i/o ajudes tècniques en la llar, l'acompanyament i entrenament per portar a terme activitats instrumentals, com per exemple anar a comprar en el cas de persones que tenen alguna afectació cognitiva, o la higiene personal i la mobilitat en la llar en el cas de persones amb discapacitat física.

Pel que fa al treball social, es desenvoluparan activitats com són la creació d'un catàleg de serveis de proximitat al propi domicili que facilitin que la persona pugui viure en la seva pròpia llar, mitjançant perruqueria a domicili, menjar a domicili, teleassistència, bugaderia a la llar o serveis de neteja a la llar. Es tracta tant de serveis que ofereix Aspid com serveis d'altres d'empreses i institucions amb les quals l'entitat establirà línies de col·laboració.

Finalment, l'integrador social o l’auxiliar sociosanitari oferirà suport a les persones participants ajudant-les en àmbits, entre altres, com dur a terme la higiene personal, anar a comprar o participar en activitats en la comunitat (cursos al centre cívic o activitats d'oci i/o lleure, entre altres).

Filosofia del projecte

El projecte pretén potenciar una sèrie de drets de la persona, com són la capacitat d'escollir, independentment de la seva diversitat funcional; el dret a exercir el control sobre la pròpia vida; el dret a la participació en la societat i en la vida comunitària; la possibilitat de gaudir de les llibertats fonamentals i en igualtat de condicions, i el respecte a la pròpia dignitat.

El projecte respon també a la les noves estratègies dels organisme Internacionals com l’OMS, l’OCDE i la Unió Europea, orientades a una major personalització de les intervencions adreçades a aquest col·lectiu amb sistemes integrats de serveis de proximitat.

Un cop finalitzat el projecte, s'avaluarà l'efectivitat del mateix en funció de l'adequació dels resultats als objectius proposats pel que fa al grau de millora en l'autonomia i en la qualitat de vida i en la percepció de vida independent de les persones que hi participen. També s'avaluaran la idoneïtat del perfil de l'equip d’intervenció i de la metodologia emprada, així com les possibilitats d'aplicació en el futur del servei.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article