Els condemnats per violència masclista que surtin en llibertat podran continuar la teràpia als centres de salut mental

Justícia, Salut i la UB han format uns 40 professionals per evitar la reincidència


Els interns condemnats per violència sexual i violència de gènere podran ser derivats a la xarxa pública de salut perquè el tractament que han seguit a la presó tingui continuïtat un cop estan en llibertat.

Justícia i Salut han començat a treballar la prevenció des del món sanitari perquè, sense deixar d'atendre la víctima, es pugui actuar sobre els agressors per tal que no tornin a exercir violència contra les dones. Per poder atendre aquestes persones un cop al carrer, Justícia, Salut i la Universitat de Barcelona (UB) han impartit formació a una quarantena de professionals dels equips de salut mental de les presons i dels centres de salut mental d'adults de la xarxa sanitària pública.

A Catalunya hi ha 1.755 persones que estan complint pena de presó per delictes de violència masclista i el 2019 uns 800 van participar en els programes de tractament especialitzats. Aquests cursos pretenen que aquestes persones millorin en el sentit de responsabilitat, empatitzin amb les víctimes i previnguin recaigudes.

La taxa de reincidència d'aquest perfil d'interns està entre un 19 % i un 25 %. Poden cometre des d'una nova agressió a un trencament de condemna o d'una mesura d'allunyament. En el cas dels condemnats per violència de gènere, en quatre de cada deu casos està present el consum d’alcohol i drogues, i sovint es tracta de condemnes curtes.

Durant la condemna, els equips de tractament dels centres penitenciaris fan la intervenció mitjançant teràpies grupals i entrevistes individuals amb els agressors, per així minimitzar els factors de risc que els poden portar a tornar a delinquir. Però en el moment en què obtenen la llibertat és quan es troben amb les mateixes circumstàncies que els van portar a presó.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article