Salut demana a la ciutadania reduir al màxim la interacció social per doblegar la corba de contagis

Argimon reconeix que l'ús de la mascareta a les aules “està sobre la taula” i que seran els experts qui decidiran

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha demanat aquest dijous a la ciutadania “responsabilitat” per reduir al màxim la interacció social com a recepta per doblegar la corba de contagis. Des d'un CAP de les Franqueses del Vallès, on han començat els cribratges per detectar Covid-19, Argimon ha assegurat que els diferents brots detectats arreu del territori han fet retrocedir a la situació de 15 dies enrere i que cal un esforç col·lectiu per reprendre la tendència a la baixa. “Una societat madura ha de ser capaç de reaccionar”, ha afegit. Sobre l'ús de la mascareta a les aules, ha reconegut que és una possibilitat que “està sobre la taula” que decidiran els experts en el seu moment.

Josep Maria Argimon, acompanyat dels alcaldes de Granollers, Les Franqueses del Vallès i Canovelles, municipis on també es faran cribratges per detectar casos de Covid-19, ha assegurat que si es fa un balanç general, la corba de contagis està estable, però que en la darrera setmana ha empitjorat una mica “quan s'hauria d'estar doblegant”.

El secretari de Salut Pública de la Generalitat ha deixat clar que en el punt actual de la pandèmia, a les receptes ja tradicionals com és l'ús de mascareta, la distància social i el rentat de mans s'ha de sumar la de reduir la interacció social al màxim perquè la majoria de brots detectats “són de retrobament familiar”. Aquí, per exemple, ha explicat que un dels brots que més preocupen per la dificultat de perimetrar-lo, el de Reus, té origen en una trobada social.

Sobre l'advertència del president de la Generalitat, Quim Torra, sobre l'aplicació de mesures més restrictives si la corba de contagis no es doblega, Argimon ha assegurat que és una possibilitat, però ha reclamat a la societat “responsabilitat i maduresa” i no “confiar-ho tot a uns professionals del sistema de salut tensionats i cansats”. 

Inici del curs escolar

Sobre l'inici del curs escolar, el secretari de Salut Pública ha assegurat que començarà “sí o sí” perquè el dret a l'escolarització dels infants “prevaldrà”. Això sí, ha reconegut que les mesures per garantir la seguretat d'alumnes i professors s'hauran de prendre en l'últim moment en funció de l'estat de la pandèmia. Sobre l'ús de la mascareta a classe, per exemple, Argimon no ha volgut afegir res més del que ha avançat el conseller Bargalló més enllà de ratificar que és una de les mesures “que estan sobre la taula dels experts”.

Argimon també ha informat que han demanat a l'Estat que habiliti algun mecanisme alternatiu a les baixes mèdiques pels pares que no puguin treballar per cuidar els seus fills un cop comenci el curs escolar. Aquí, ha recordat que les baixes són un acte clínic i que amb la càrrega de feina que tenen actualment els CAP no seria lògic que els seus professionals haguessin d'assumir aquesta responsabilitat.

Cribratges massius a Granollers i L’Hospitalet

El Departament de Salut ha iniciat aquest dijous la recollida de mostres per al cribratge a Granollers. A partir d'aquest divendres, se'n faran de massius a les Franqueses del Vallès, Canovelles i al mateix Granollers. En aquests municipis s'instal·laran tres dispositius, que es complementen amb una activitat puntual intensiva. Es recolliran mostres per fer una PCR als veïns que hi vagin voluntàriament, i que siguin asimptomàtics. De la mateixa manera que la resta de cribratges intensius fets els darrers dies, l'objectiu de la campanya és contribuir a trobar persones que són portadores del virus sense saber-ho i tallar les cadenes de transmissió de la malaltia. 

Així mateix, aquest divendres també es farà un cribatge massiu als barris de Collblanc i la Torrassa de l’Hospitalet de Llobregat. La recollida de mostres s’adreça als residents en aquests barris que tinguin entre 18 i 40 anys d’edat i siguin asimptomàtics. El punt de recollida de mostres estarà ubicat al Centre Municipal Torre Barrina (Parc de la Marquesa, carretera de Collblanc, 67, l’Hospitalet de Llobregat). En aquesta instal·lació, es recolliran mostres per fer una PCR a aquells veïns que hi acudeixin voluntàriament, i que siguin residents als barris de Collblanc i la Torrassa, tinguin preferentment entre 18 i 40 anys d’edat, siguin asimptomàtics, i no s’hagin fet recentment una PCR per a la detecció del SARS-CoV-2.

Salut prorroga 'sine die' les restriccions horàries a restaurants, discoteques i bars

D’altra banda, Salut ha publicat aquest dijous una nova resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) que modifica i complementa la publicada el 17 d'agost. Concretament, amplia la restricció horària fins a la 1 de la matinada restaurants musicals, bars de teatres i cafès concerts; i prorroga, sense data de finalització, el tancament de discoteques, bars musicals, sales de ball i festes, karaokes i establiments amb activitats musicals de règim especial.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article