El Síndic demana “solucions” a les administracions davant el “creixent nombre d'atacs” contra la comunitat LGTBI

Valora la feina feta del teixit associatiu implicat en l’atenció, l'acompanyament i el seguiment de les víctimes


El Síndic de Greuges de Catalunya ha reclamat a les administracions “si s'han detectat necessitats i possibles solucions” davant “el degoteig de casos i la preocupació pel creixent nombre d'atacs contra la comunitat LGTBI”. També ha reclamat a cadascuna de les administracions amb competències en aquesta matèria informació sobre si han decidit iniciar alguna nova campanya o reforçar les actuacions en l'atenció i prevenció d'aquest tipus de violència, quines accions de coordinació, col·laboració i noves polítiques fan “per posar-hi fre”. El Síndic valora, també, la feina feta pel teixit associatiu implicat en l'atenció, l'acompanyament i el seguiment de les víctimes.

El Síndic ha decidit obrir actuacions d'ofici després de conèixer “diversos incidents greus en què persones LGTBI s'han vist vexades, amenaçades o agredides per la seva identitat o orientació sexual”. Fa referència als casos de Lleida, Prades, Nou Barris i Sitges.

Així, el Síndic Indica que els incidents ocorreguts han estat denunciats oficialment davant els Mossos d'Esquadra, els quals, per la seva banda, els han traslladat a la Fiscalia de Delictes d'Odi. Tres d'aquests incidents (Lleida, Nou Barris i Sitges) són agressions físiques amb més d'una víctima.

Pel que fa al cas succeït a Prades, la institució ha tingut coneixement de les agressions i els insults a un jove per la seva condició i identitat sexual, que van mobilitzar un volum important d’institucions, teixit social i ciutadania, els quals van condemnar els fets i van mostrar tot el suport a la víctima.

En el marc de les actuacions iniciades, el Síndic de Greuges s'ha adreçat a la Direcció General d'Igualtat, a la Direcció General de la Policia i, quan ha escaigut, a l’ajuntament del municipi on van tenir lloc els fets, com ara el de Prades i el de Sitges.

Pel que fa a la Direcció General d'Igualtat, i concretament l'Àrea per a la Igualtat de Tracte i No-discriminació, s'ha demanat informació sobre quina ha estat la seva actuació quan ha tingut coneixement dels fets.

Pel que fa a la Direcció General de la Policia, el Síndic s'hi ha adreçat per saber quina ha estat la intervenció del Cos de Mossos d'Esquadra i quines accions s’han dut a terme en relació amb cada un dels fets concrets, tant en relació amb les víctimes com per a la identificació dels presumptes agressors.

De moment, la institució ha estat coneixedora d'un nou protocol per combatre l’LGTBI-fòbia a la ciutat de Barcelona, elaborat entre l'Observatori contra l'Homofòbia, l'Ajuntament i el centre LGTBI, l'objectiu del qual és acompanyar les persones que han patit discriminació per mitjà d'assessoraments jurídics i atencions psicosocials, entre d'altres.

Aquest instrument es valora molt positivament en la mesura que es configura com un nou mecanisme per intervenir davant les situacions discriminatòries garantint la coordinació i col·laboració en xarxa de tots els serveis implicats.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article