La transmissió dels infants amb Covid-19 als adults amb qui conviuen és “baixa”

Només un 3,4% dels pacients pediàtrics amb Covid-19 van transmetre el virus al seu nucli familiar segons un estudi de Vall d'Hebron


Només un 3,4% dels pacients pediàtrics amb diagnòstic de Covid-19 confirmat a Catalunya entre l’1 de març i el 31 de maig van ser els transmissors del SARS-CoV-2 a la resta de membres del seu nucli familiar. 

Així ho conclou l’estudi epidemiològic ‘Paper dels nens i les nenes en la transmissió intrafamiliar del SARS-CoV-2 (COPEDI-CAT)’ liderat per Vall d’Hebron, que té per objectiu estudiar la seqüència de contagis entre els menors de 18 anys amb Covid-19 i els adults amb qui conviuen. Per fer l’estudi s’han investigat a 163 pacients pediàtrics, i només en tres casos s’ha identificat clarament el menor d’edat com a desencadenant del brot familiar.

“Els resultats de l’estudi ens confirmen que els infants han patit la malaltia amb quadres inespecífics i poc greus i que són menys transmissors del SARS-CoV-2 que els adults en l’entorn familiar, un àmbit de molta proximitat i on és difícil mantenir les mesures de seguretat”, ha apuntat el doctor Pere Soler, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de Vall d’Hebron. “En una
segona fase estem realitzant un estudi prospectiu, conjuntament amb els pediatres d’Atenció Primària, en el qual ja hi ha inclosos 357 pacients pediàtrics diagnosticats de Covid-19 de l’1 de juny al 26 d’agost i més de mil contactes intrafamiliars, amb l’objectiu d’analitzar la seqüència de contagis dels casos diagnosticats després del confinament”, ha afegit Soler.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha posat en valor la importància d’aquest treball ja que serveix  “per augmentar el coneixement, per prendre decisions més segures, per a tenir respostes més modulades i per a reforçar la prevenció”, ha dit.

Més infants amb Covid-19 després del confinament

El nombre de pacients menors de 18 anys amb un diagnòstic confirmat de Covid-19 ha augmentat de forma exponencial a Catalunya després del confinament. Si de l’1 de març al 31 de maig els pacients pediàtrics amb Covid-19 a Catalunya van ser 163, només al mes de juny van registrar-se 250 casos, al juliol 2.602 i, de l’l al 23 d’agost, 2.419 casos, segons les dades facilitades per AQuAS de les quals parteix l’estudi prospectiu, que té per objectiu estudiar la transmissió comunitària després del confinament.

“Durant aquests mesos s’han realitzat moltes més proves PCR, mentre que al confinament les proves es van realitzar només als infants i joves amb símptomes importants i als hospitalitzats. Ara la capacitat per fer PCR és més alta i es detecten més casos de Covid-19, tant pediàtrics com en adults, encara que la lliure circulació de menors d’edat pugui també haver-se traduït en més contagis”, ha assenyalat la doctora Magda Campins, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de Vall d’Hebron.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article