Catalunya va atendre 224 sobredosis, cap d’elles mortal, durant el 2019

Més de 3.500 persones van anar a alguna de les 14 sales de consum supervisat l’any passat


El 2019, més de 3.500 persones van anar a alguna de les 14 sales de consum supervisat, on es van atendre 224 sobredosis, cap mortal. Així ho detalla la subdirecció general de drogodependències de l’Agència de la Salut Pública de Catalunya, que, en el context de la pandèmia de Covid-19, ha actualitzat totes les recomanacions per prevenir les sobredosis a la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències i als centres penitenciaris.

Segons el Departament de Salut, i amb les dades a la mà, “Catalunya és pionera en el camp de la prevenció de les sobredosis i en l’impuls de programes de reducció de danys”. El programa de prevenció de la sobredosi, que s’implementa des del 2009, n’és un exemple ja que permet la coordinació entre els centres d’atenció i seguiment a les drogodependències, els serveis de reducció de danys i les comunitats terapèutiques. El programa, expliquen a Salut, és “un programa de referència a escala estatal” i té l’aval de diversos organismes i institucions internacionals, com l’Observatori Europeu de Drogues i Toxicomanies (EMCDDA).

Una xarxa de consum supervisat

Actualment, doncs, a Catalunya hi ha 14 sales de consum supervisat que durant l’any 2019 han atès 3.561 persones, les quals van realitzar 183.815 consums. De les 224 sobredosis, totes es van atendre “favorablement” i cap va resultar-ne mortal. Aquestes dades es recullen en el darrer Sistema d’Informació sobre Drogodependències de Catalunya 2019, que es va presentar aquest agost.

En el cas dels opiacis, l’administració de naloxona com antídot per combatre les sobredosis i la formació entre les persones usuàries en l’ús d’aquest fàrmac són “decisius”, expliquen a la conselleria, per evitar les morts per sobredosis. Des dels inicis del programa fins a l’any 2019, s’han format 11.267 persones com a agents actius per a la identificació i atenció de la sobredosi amb naloxona i s’han repartit un total de 12.716 vials.

Un reforç de les intervencions

Davant l’escenari de retorn progressiu a la “nova normalitat”, la subdirecció general de drogodependències ha adaptat les recomanacions (tant a la XAD com a les presons del territori) i ha reforçat les intervencions sobre la prevenció de sobredosis per reduir-les al màxim i evitar morts relacionades per reacció adversa a substàncies.

D’una banda, s’ha intensificat l’oferta de kits de naloxona a persones consumidores en actiu i s’han reforçat els missatges preventius, com els de no consumir sol o en un lloc on ningú pugui socórrer en cas de sobredosi o de provar una dosi menor quan hi ha canvis de proveïdor o de via d’administració. Donat el menor accés a les substàncies, és possible que algunes persones hagin intentat pal·liar els símptomes de la síndrome d’abstinència amb altres substàncies depressores com les benzodiazepines, l’alcohol o la metadona, entre d’altres. Des de la subdirecció s’ha traslladat la importància “d’evitar aquestes combinacions” i de facilitar, des dels CAS, l’entrada en tractament en la mesura del possible.

Si bé durant l’estat d’alarma es va poder observar una davallada dels consums en les sales de consum supervisat, es preveu que, amb la normalització de la disponibilitat, algunes persones tornaran a consumir després d’un període d’abstinència o d’un menor consum. Això suposa un risc per patir una sobredosi, ja que el nivell de tolerància a la substància hauria disminuït considerablement.

El consum a presons

Aquestes situacions també afecten l’àmbit penitenciari, on durant l’estat d’alarma es van interrompre les sortides de permís i les comunicacions vis-a-vis. El Departament de Justícia ha dut a terme accions i intervencions preventives amb la col·laboració del Departament de Salut per alertar la població reclusa del risc de sobredosi després del temps d’abstinència o de reducció del consum provocat pel confinament. Algunes de les accions que s’han dut a terme, o s’han intensificat, han estat les sessions educatives grupals i individuals amb persones internes de major risc, la distribució de materials educatius, la col·locació de cartells de prevenció de sobredosis en espais comuns, cel·les i de visites o les sessions informatives.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article