Salut farà cribratges sistemàtics als treballadors de les residències a partir de la setmana vinent

Argimon diu que és “importantíssim” pensar si cada trobada o reunió entre familiars o amics és “estrictament necessària”


Salut farà cribratges “sistemàtics” i prolongats en el temps als treballadors de les residències de gent gran a partir de la setmana vinent. Així ho ha anunciat en roda de premsa el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha dit que si el virus circula a la comunitat és “lògic” que entri a les residències a través del personal. 

Per això, ha dit, se sol·licitarà un cribratge que funcionarà com ja es va fer els mesos d'abril i maig. Les proves es faran cada dos o tres setmanes. Tant Argimon com el coordinador de la unitat covid, Jacobo Mendioroz, han fet una crida a rebaixar la interacció social en general apuntant que la seguretat d'una residència o una escola depèn dels casos que hi ha a la comunitat. “És importantíssim que cada trobada que fem pensem si és estrictament necessària o no”, ha apuntat Argimon, que ha destacat que cal ser “capaços” de fer baixar la corba, ara estable, i que vagi “en descens”.

PCR i cribratges massius

El secretari de Salut Pública ha destacat que tot i que s'han fet 106.000 proves PCR en la darrera setmana i més de 46.000 proves PCR des de l'inici dels cribratges massius, és important que es compleixi amb un aïllament correcte. “Repetim, insistim i no ens cansarem: quan fem una PCR, sigui positiu o negatiu, s'han de fer els 14 dies de quarantena”, ha sentenciat.

La investigadora de la UPC Clara Prats ha assegurat que a grants trets l'impacte dels cribratges massius en municipis atura la pujada de positius “en la majoria de casos”, si bé en altres s'estabilitza i en alguns hi ha una tendència a la baixa, com a Reus o Terrassa. “Tallem la pujada però mantenir la tendència a la baixa en el temps no depèn del cribratge sinó de tot el que ve després”, ha dit en relació al seguiment de les quarantenes.

Per altra banda, Salut associa també la baixada dels casos al cap d'uns dies per l'efecte de “conscienciació” que pot tenir en la població el sol fet de fer al municipi proves massives i apunta a altres factors com poden ser les mesures restrictives aplicades en cada cas.

Amb tot, el departament defensa l'estratègia perquè fa aflorar casos positius asimptomàtics que, d'altra manera, potser passarien desapercebuts. La incidència d'asimptomàtics als cribratges fets fins ara és del 2,2%. Segons Argimon, la conselleria està avaluant en aquests moments la possibilitat de fer cribratges a diferents punts arreu de Catalunya.

App Radar Covid

Pel que fa a la implementació de l'app Radar Covid, Argimon ha indicat que estan treballant en una integració que permeti “pràcticament” la programació d'una possible visita més que no pas enviar un missatge genèric que redirigeixi l'usuari a trucar al 061.

“Com que és una app que haurà d'estar uns mesos preferim treballar-ho una mica més i tenir una integració més acurada”, ha assenyalat. El secretari de Salut Pública també ha apuntat que es farà una prova pilot i s'intentarà que es descarregui l'aplicació “el màxim de gent possible”.

Amb tot, també ha donat per fet que tot i que l'aplicació serà “una ajuda” caldrà seguir tenint l'actual sistema de rastreig perquè hi haurà persones que no es descarregaran l'eina.

Baixa en cas del fill en quarantena

Sobre les declaracions fetes pel president espanyol Pedro Sánchez respecte la possibilitat d'agafar la baixa si es té un fill en quarantena, Argimon ha dit que caldrà veure en quina situació es podrà fer. En tot cas, ha assegurat que una inversió en prevenció pot ser “molt beneficiosa” i que el balanç entre allò que s'inverteix i el que es pot obtenir és “molt gran” per la salut pública en general.

Per la seva banda, Mendioroz ha apuntat que una persona que té una situació econòmica difícil amb persones a càrrec “hauria d'anar amb mil ulls a qualsevol lloc” per evitar així contagiar-se.

Campanya de vacunació de la grip

Per últim, sobre l'avançament de l'inici de la campanya de vacunació de la grip pactat a tot l'Estat, Salut ha indicat que preveu iniciar la campanya a Catalunya entre el 15 i el 19 d'octubre.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article