De l’angoixa a la tristesa: la pandèmia impacta en la salut mental de les persones que atén Càritas

Un 23,8% de les llars ha deixat de comprar medicaments que necessitava per no poder pagar-los


La covid-19 no només ha estat un dalt avall per a les famílies que atén Càritas, sinó que l’entitat comença a percebre els efectes en la salut física i psicològica e les persones que atén. “Si en un primer moment moltes de les famílies van patir episodis d’angoixa generats pel confinament i la situació sanitària, ara presenten episodis de tristesa i depressió”, expliquen. Els motius? “Ja sigui perquè han perdut la feina, han esgotat els pocs estalvis que tenien o veuen amb incertesa el seu futur immediat”, detalla l’ONG en l’informe ‘(Primer) impacte de la crisi de la covid-19 en les famílies ateses per Càritas Diocesana de Barcelona’.

En l’estudi, elaborat entre el 18 i 25 de maig, l’entitat conclou que set de cada deu famílies que ha atès han patit episodis d’ansietat i angoixa d’ençà que va iniciar-se la pandèmia, i que un 32% de les famílies presenten un estat de salut pitjor que abans del confinament. “El confinament ha sigut una mesura efectiva per frenar la covid-19, però ha tingut unes derivades emocionals i de convivència que seran difícils de resoldre”, afirma Joan Bas, psicòleg de Càritas Diocesana de Barcelona.

Des de l’inici de l’estat d’alarma fins al 31 de juny, l’equip de psicòlegs de Càritas Diocesana de Barcelona ha atès més de 600 persones. Aquest acompanyament s’està duent a terme per mitjà de trucades telefòniques, WhatsApp o videotrucades, i s’han realitzat amb èxit trobades familiars per escoltar a tots els membres de la família en el seu conjunt. “L’acompanyament i l’escolta a les famílies ha estat molt ben rebuda, i malgrat les distàncies hem pogut tranquil·litzar a moltes persones que veuen de forma pessimista el seu futur més immediat”, indica Bas.

El confinament, una “olla a pressió”

Les mesures de confinament que han limitat les activitats a l'aire lliure poden haver empitjorat la salut de les persones, però els conflictes familiars també han posat a prova la convivència. Un 18,9% de les famílies han observat com els conflictes a la llar han augmentat amb aquesta nova situació. D’altra banda, un 40% de les famílies afirmen no podem comptar amb familiars o amics que els hi puguin oferir suport emocional quan es troben malament.

“La situació de les famílies ha estat com una olla de pressió en els darrers mesos, sobretot en aquells casos on les persones han de compartir el domicili o viuen en amuntegament. Moltes famílies ens han manifestat conflictes amb la resta de nuclis familiars que viuen al mateix immoble, i això ha provocat greus conflictes de convivència”, indiquen des de l’equip de psicòlegs. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article