La CGT augura que la tornada a l’escola planificada per Educació “va directa al fracàs”

El sindicat afirma que el Govern ha tingut “molts mesos” i critica la “rectificació sobre la marxa”


La CGT augura que la tornada a l'escola planificada des de la conselleria d'Educació "va directa al fracàs". En un comunicat, el sindicat critica la "rectificació sobre la marxa" per part del Departament i denuncia que no s'hagi establert un Pla general de reducció de ràtios amb dotació de recursos concrets i l'establiment o el lloguer de nous espais per fer possible la reducció, així com la contractació de personal suficient. 

Per la CGT, la crida a crear els anomenats grups bombolla en centres "ja massificats" i carregar la responsabilitat a cada escola al·legant l'autonomia de centres "farà impossible la contenció del virus". A més, des del sindicat es pregunten qui es farà càrrec dels nens quan calgui una quarantena de grup.

En aquest sentit, temen que qui acabi carregant amb el "gruix" de les cures quan els infants hagin de quedar-se a casa siguin "les mares treballadores", especialment sabent que els avis són un col·lectiu de risc. "Quan es modifiquen horaris escolars, o directament es tanquen classes o centres, sense aprovisionar ajuts econòmics o recursos, s'està agredint no ja a la falsa conciliació laboral si no directament a la capacitat de supervivència dels i les treballadores", apunten en el comunicat.

A més, critiquen la proposta del govern espanyol perquè asseguren que fer una reducció de fins al 100% de la jornada amb la reducció de sou corresponent servirà "per tapar incompetències i ofegament de recursos a l'escola pública". De fet, lamenten que l'administració no "ha volgut dedicar ni un euro a l'educació pública" i alerten que les conseqüències les patiran especialment els alumnes de les classes més desfavorides però també tot el cercle de cures familiar.

Per tot plegat, el secretariat permanent de la CGT fa seves les reivindicacions del professorat i responsabilitza la Generalitat i el govern espanyol "de totes i cadascuna de les conseqüències socials i laborals" que es derivaran de la planificació del nou curs.

2.000 milions estatals per afrontar la pandèmia a les escoles

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) ha publicat aquest dimecres l’ordre del Ministeri d’Hisenda que estableix el repartiment de 2.000 milions d’euros a les autonomies que corresponen al fons covid, dotat d’un total de 16.000 milions. Catalunya en rebrà 337.438.190 euros, el segon territori amb més aportació després d’Andalusia, que rep 383.856.980 euros.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va apuntar aquest dimarts que espera que aquests diners arribin a les autonomies a principis de la setmana que ve. El repartiment es fa d’acord al Reial Decret 22/2020 que estableix les regles de distribució dels 2.000 milions del tram educatiu del fons covid. El tercer territori amb més aportació és Madrid, amb 291.696.570 euros, i el quart Galícia, amb 92.987.530 euros.

CCOO demana a l’Estat 70.746 docents més

Al seu torn, CCOO ha presentat aquest dimecres el seu informe sobre l’inici del curs escolar, on conclou que, tenint en compte la ràtio de 20 alumnes dissenyat pel govern espanyol per classe, caldria invertir 2.432.830.169 euros en la contractació de 70.746 docents més. El sindicat demana que es continuï rebaixant les ràtios d’alumnes a grups de 15, reclama el reforçament de les plantilles per atendre “les noves demandes del sistema educatiu” garantint la cobertura de les substitucions, i també vol que el professorat disposi dels mitjans tecnològics, materials i de la formació per fer la seva tasca en condicions.

En aquest àmbit, demana reforçar l’ensenyament digital i mantenir i millorar l’ocupació del personal docent i també dels serveis educatius complementaris. A més, proposa que en cas de repetir els alumnes únicament recuperin les matèries no superades mitjançant un programa específic i que s’activin ajudes i beques per material digital.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article