Dincat reclama un pla de conciliació “digne” pels familiars de les persones amb discapacitat intel·lectual confinades

Reivindiquen un permís laboral retribuït i demanen que l'administració no els deixi de banda “una vegada més”


Dincat ha reclamat a l’administració pública que no deixi “una vegada més” de banda les persones i familiars del sector de les persones amb discapacitat intel·lectual. En aquest sentit, demana concrecció d’ajudes, com un permís laboral retribuït que permeti conciliar a les persones que s’hagin de quedar a casa cuidant familiars dependents en situació d’aïllament per un possible contagi de Covid-19.

Segons admet Dincat,  moltes de les persones amb discapacitat necessiten “atenció i suport” al llarg del dia independentment de l’edat i recorden que en el cas de romandre confinats per un possible contagi i no poder assistir als seus centres de treball o serveis de dia, necessiten el suport d’un familiar a càrrec. És per aquest motiu que, des de Dincat, es reclama que es tingui en compte aquesta situació i es defineixi un pla de conciliació adequat i digne per aquests familiars.

L’entitat apunta que el programa ‘Em Cuida’, prorrogat pel Govern espanyol i que permet demanar una reducció de jornada per fer-se càrrec de responsabilitats familiars, no els hi serveix, perquè la reducció és proporcional al sou. “Algú que necessiti una reducció del 100% passaria a no cobrar res”. Per això, Dincat considera “imprescindible” definir una ajuda en format de permís retribuït pels familiars que hagin de tenir cura d’una persona amb discapacitat “i no puguin accedir als seus centres de treball”, o en cas de teletreballar, matisen, “pateixin una sobrecàrrega inassumible”. 

El director de Dincat, Carles Campuzano, reivindica que cal resoldre la qüestió “immediatament” i aportar “solucions eficaces i justes” per a les famílies que s’han de fer càrrec d’una persona amb grau de dependència. “No es poden repetir els mateixos errors”, sentencia. 

Durant l’Estat d’Alarma i el confinament al març i abril, els familiars del col·lectiu de la discapacitat intel·lectual ja es van manifestar indignats en haver-se sentit “del tot desemparats” Per aquest motiu, Dincat considera “urgent i de vital importància” estar preparats per protegir els familiars d’aquestes persones i evitar que es tornin a trobar en la mateixa situació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article