Residències 5+1 porta als tribunals el pla que regula les visites a les residències

L'entitat considera que s'ha fet “en benefici exclusiu de les empreses gestores”


La Coordinadora de Residències 5 + 1 ha presentat un recurs a la sala contenciosa-administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el Pla sectorial de represa de la normalitat en l'àmbit residencial, segons ha anunciat aquest dimecres. L'entitat considera que la prohibició o limitació de sortides a l'exterior i de les visites dels familiars s'ha adoptat "en benefici exclusiu de les empreses gestores" de les residències, perquè apunten que així s'estalvien treball de neteja, no gasten equips de protecció individual i les famílies no tenen accés a "controlar el que passa a l'interior". Consideren que el pla és una "vulneració dels drets fonamentals" perquè causa "un perjudici irreparable" als ancians.

L'entitat sosté que no es poden "limitar" els drets constitucionals de la gent gran sense "com a mínim, de l'estat d'alarma". Per això critiquen que "amb un menyspreu absolut cap aquests drets, es delega a les empreses gestores unes competències que no tenen, la d'impedir o restringir els drets dels ancians que viuen a les residències".

Residències 5+1 exposa que els ancians han patit "una enorme deterioració física i psíquica" amb "augment de trastorns d'ansietat, depressió, problemes d'insomni, pèrdua de confiança i altres relacionats amb l'estrès" després que el 12 de març del 2020 es decidís confinar-los en les residències i "prohibir les visites dels familiars".

Indiquen que el pla que està en vigor a partir del 18 d'agost de 2020 estableix que les sortides de més d'un dia de durada han de ser autoritzades per la direcció del centre. "Per tant, deixen en mans d'empreses de l'IBEX-35, com EULEN i la Constructora OHL, i fons d'inversió, la decisió de si la gent gran pot exercir el dret constitucional de llibertat de moviments, com si les empreses tinguessin la tutela dels nostres familiars i sense que puguem opinar sobre aquest tema", critiquen en un comunicat.

Afirmen que en altres residències, com a màxim, les empreses gestores estan autoritzant una visita a la setmana de mitja hora i per un mateix familiar durant catorze dies, el que consideren "absolutament insuficient per als residents, per la qual cosa els efectes de l'aïllament continuen sent devastadors per a ells, al que s'afegeix el sentiment que una part dels seus familiars ja no els volen, ja que han deixat de visitar-los".

Lamenten que "no hi ha justificació possible des del punt de vista sanitari o epidemiològic per a sostenir una mesura que no els aporta beneficis i que en canvi els produeix un perjudici irreparable". També afirmen que els ancians no entenen l'absència dels seus familiars, la qual cosa els produeix" una ansietat i tristesa impossible de superar, perquè se senten abandonats pels seus éssers estimats". Afegeixen que la gent gran també té "sentiment de culpabilitat" perquè no entén per què han deixat de rebre visites de familiars.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

mercè Masies de Voltregà
2.
És molt trist tenir un familiar a la residència amb trastorn mental, de 71 anys.
és troba que desde el confinament té ansietat, no poguer sortir al exterior i poguer-se comuncicar amb els familiars.
degudament, ja que té dificultats per parlar pet telefon i entendre'l.
Comprenem que hi a persones que no es poden moure, però els que encare poden en caminadors necesitarien com el cas d'ell poguer airejar. Com tenir una habitació sol per ell, ja que es un noi que no tolera que li toquin res i no si troba a gust. (cada dia ens reclama més poguer estar sol per la seva llibertat. Gràcies si llegiu aquest comentari. Hi si es pogues fer quelcom.
  • 0
  • 0
Maria serrat Reus Tarrag
1.

Totat la rrao sobre el articulo .la meva mare fa 6 meses q el protocolo és el mateix la vec una vez a la semana a dos metros ni me veu ni me sent es mol penso q no la pugui ni tocar-la yo penso q ISO se implantarà para sempre s'hi no controla ningú i a ellos les va mol be .yo anava cada dia i se como funciona el sistema i por ESO el virus anat mol be solo controla ellos

  • 1
  • 0

Comenta aquest article