“Els infants agafen més seguretat en si mateixos i acaben normalitzat la malaltia del càncer”

Germans i fills de persones amb càncer participen a unes colònies on juguen i comparteixen la seva experiència


44 infantsi joves participen des d'aquest diumenge en unes colònies en plena natura als peus del Parc Natural del Montseny. Tots tenen una cosa en comú: un membre de la seva família nuclear té càncer, ja sigui un germà o un dels pares. Es tracta d'unes colònies organitzades per l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC).

Tradicionalment les colònies de l'AECC se celebraven de manera separada, és a dir, hi havia una proposta per als infants amb germans malalts de càncer –que enguany arriba a la 16a edició- i una altra per als que tenen pares malalts de càncer -4a edició-. A causa del coronavirus, però, s'ha decidit de manera excepcional que les dues edicions comparteixin data i ubicació, tot i que tindran espais, monitors i activitats diferents, ja que les necessitats d'uns i altres no són les mateixes perquè “el vincle que tens amb un germà no és el mateix que tens amb el pare o la mare”, explica la coordinadora de les colònies, Teresa López-Fando.

La covid-19 ha fet, segons López-Fando, que enguany les colònies siguin més necessàries que mai. “Els infants han passat molt temps tancats a casa en una situació estressant com és tenir el pare o la mare, o un germà malalt”, relata. A més, s'hi suma “el fet d'estar aïllats i no socialitzar-se, que en aquestes edats és molt important”.

Jugar i compartir experiències

Els campaments tenen l'objectiu que els participants gaudeixin d'un espai de diversió on poder parlar amb altres companys que viuen la mateixa situació. Mitjançant activitats terapèutiques, en forma de tallers psicoeducatius, però també activitats lúdiques com gimcanes, excursions, manualitats, jocs de nit o piscina, l'objectiu és que els infants puguin compartir i expressar la seva experiència personal.

La coordinadora de les colònies i coordinadora de Programes i Serveis de l'AECC de Barcelona recorda que els campaments sorgeixen “a partir de les necessitats que tenen els pares sobre com tractar la malaltia amb els fills: dubtes de com informar-los i com explicar-ho”. Alhora, explica que s'intenta “ajudar els nens a gestionar les emocions que poden sortir arran de la malaltia oncològica, però de manera indirecta perquè no els obliguem a explicar allò que passa a casa, sinó que els ajudem a identificar les emocions que es troben en el seu dia a dia”.

López-Fando apunta que les colònies de l'AECC “ofereixen supervisió i seguiment emocional de la vivència amb el càncer”. “Psicòlegs professionals acompanyen als infants i joves per treballar a identificar les emocions de tenir un familiar amb càncer i els ajuden a valorar comportaments diferents”, afegeix.

“Aquí es desfoguen a nivell emocional, físic i mental”

La Maria Bulete és la mare del Pau i el Nil i fa tres anys que la van operar d'un tumor maligne. És el segon any que els seus dos fills participen a les colònies que organitza l'AECC i assegura que “aquí es desfoguen totalment a nivell emocional, físic i mental”. Creu que els monitors i professionals que treballen als campaments fan una gran feina, ja que “poden treure tot allò que els infants porten dins i els pares potser no som capaços de fer-ho exterioritzar”. A més, Bulete creu que en aquestes colònies els joves “agafen més seguretat en si mateixos i acaben normalitzant el tema de la malaltia”.

Un altre dels pares que ha acompanyat dos dels seus fills a les colònies de l'AECC és en Ramon Pinyol. Ell i la seva dona tenen un fill que va patir càncer i ja fa dos anys porten els altres dos fills que tenen a les colònies. “Al final, els germans dels infants que passen la malaltia també són víctimes perquè passen una temporada, que pot ser llarga o curta, sense un germà i, molts cops, sense un dels dos progenitors”, relata Pinyol.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article