Els episodis de conducta suïcida van créixer durant el primer trimestre però van caure a partir del confinament

El Codi Risc Suïcidi de Catalunya registra prop de 19.000 episodis en sis anys


Els episodis de conducta suïcida a Catalunya van créixer lleugerament durant el primer trimestre del 2020 en comparació amb el 2019, però el confinament va fer caure el nombre de temptatives registrades, segons ha apuntat el servei Codi Risc Suïcidi de Catalunya. 

Aquest 10 de setembre es commemora el Dia Mundial de la Prevenció del Suïcidi, i per aquesta raó el Codi Risc Suïcidi de Catalunya ha donat a conèixer les dades que ha registrat en els darrers sis anys: 18.966 episodis realitzats per 16.012 persones. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), el 2018 es van produir arreu del país 522 morts per suïcidi, el 73% van ser homes. Els suïcidis són la segona causa de mort en les dones de 25 a 44 anys, i la primera en els homes d’aquest grup d’edat. En el grup de 15 a 24 anys, tant en els homes com en les dones el suïcidi és la tercera causa de mort.

Així mateix, els suïcidis son la quarta causa específica que provoca més morts prematures en les dones (després dels tumors de mama, els de pulmó, i les malalties del sistema nerviós i dels sentits), i la tercera causa en homes (després dels tumors malignes de pulmó i les malalties isquèmiques del cor).

D’altra banda, el Pla Director de Salut mental i Addiccions del Departament de Salut ha prioritzat una sèrie d’accions, que inclouen l’elaboració del Pla Nacional de Prevenció del Suïcidi 2020-2024 (PNPSC),amb l'objectiu d’avaluar i consolidar les rutes assistencials de la depressió a tot Catalunya, posant èmfasi en la detecció, la intervenció precoç i el risc de suïcidi i remarcant les polítiques preventives en salut mental i addiccions en tots els grups d’edat.

El pla és planteja com un pas endavant en l’acompliment de les línies estratègiques de l’OMS en relació a la prevenció dels suïcidis, incorporant els aprenentatges del desenvolupament del Programa Codi Risc Suïcidi de Catalunya, i d’altres experiències d'èxit en el sector basades en l’evidència. A mes, subratlla que les intervencions de prevenció del comportament suïcida són més efectives si aquestes estant implementades àmpliament a diversos nivells, ja que tenen un major efecte i potencial.

El pla ja ha tancat l’etapa de revisió de la bibliografia i documentació existent i ja ha identificat les seves principals línies estratègiques. Ara està treballant en la proposta de principals objectiu i accions, abans que s’acabi redactant i se’n proposi la governança.

130 trucades al telèfon de prevenció del suïcidi 

Fa només un mes que l’Ajuntament de Barcelona va posar en servei un prevenció del suïcidi a través del telèfon 900 92 55 55 i ja s’han rebut 130 trucades, el que “acredita la necessitat del servei”, nascut en el marc de l’estratègia i pla de xoc en salut mental del consistori. 

El telèfon, gratuït i operatiu les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any, és una línia vinculada al Telèfon de l’Esperança per atendre específicament trucades on es presentin ideacions o conductes suïcices, aixì com aquelles experiències properes. 

De les les 130 trucades rebudes, el 62% han estat fetes per dones, i responen a diferents tipologies, segons apunta l’Ajuntament. El telèfon ha atès des de persones amb conductes o intencions suïcides o bé amb episodis passats de temptatives, fins a familiars o amics de persones amb risc de suïcidi i de persones mortes per suïcidis.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article