El Parlament valida el decret llei amb les mesures per al pla de contingència de residències davant possibles rebrots

El decret inclou noves mesures de seguretat i protecció de les persones residents, higièniques i de desinfecció i canvis organitzatius


El Parlament ha validat aquest dimecres el decret llei amb les mesures pressupostàries per al pla de contingència per a protegir les residències davant possibles rebrots de la covid-19. El pla inclou mesures i finançament per als centres residencials i els d'atenció diürna de gent gran, persones amb discapacitat i amb problemàtica derivada de malalties mentals. S'ha aprovat amb l'abstenció de Cs, PSC-Units, CatECP, CUP-CC i PPC. El conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir el Homrani, ha defensat que tot plegat ha de permetre afrontar "amb més tranquil·litat" la tardor i l'hivern i perquè els centres puguin fer-hi front.

El decret inclou la necessitat d'aplicar noves mesures de seguretat i protecció de les persones residents, mesures addicionals higièniques i de desinfecció, canvis organitzatius, adaptació a la nova dinàmica de visites i sortides, un increment de ràtio de recursos humans d'atenció directa, la modificació i intensificació de torns horaris i la reserva de places buides a efectes de poder fer les corresponents sectoritzacions.

De fet, El Homrani ha defensat també que cal garantir l'estoc de material de protecció i assegurar que totes les residències tenen estoc de quatre setmanes d'EPI vinculats. El conseller ha dit que ara no estan en una situació "complexa" en la compra de material, com es va viure a l'abril, però ha defensat ser "molt preventius" per poder donar-los suport des de l'àmbit públic.

El decret preveu un augment de tarifes, amb una aportació addicional mensual per plaça des de l'1 de juliol i fins que duri la situació d'emergència provocada per la covid-19. Serà de 196,30 euros mensuals per plaça per als serveis socials de caràcter residencial de la xarxa d'atenció pública de gent gran i per a persones amb discapacitat física o intel·lectual amb concert social de la modalitat de gestió delegada, concertats, col·laboradors, i subvencionats del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. En el cas de les llars residència, l'augment serà de 62,80 euros addicionals mensuals per plaça.

Aquest augment es destinarà al reforç del personal d'atenció directa, principalment gerocultor i personal auxiliar, pels costos addicionals per la compra de material de protecció i la intensificació de les mesures addicionals d'higiene relacionades amb el coronavirus.

A més, les residències disposaran d'una reserva de places lliures d'ocupació que s'acordaran amb els referents dels departaments de Treball, Afers Socials i Famílies i de Salut per cada àmbit territorial d'acord amb la situació i característiques de les residències. El Govern garanteix el finançament d'aquestes places mentre estiguin buides.

Per la seva banda, els centres de dia de gent gran de la xarxa d'atenció pública percebran 60 euros addicionals per usuari i mes corresponent al reforç del personal auxiliar d'atenció directa i a la compra d'EPI, així com a mesures addicionals d'higiene relacionades amb la covid-19. Els centres de dia ocupacionals d'inserció (SOI) per a persones amb discapacitats cobraran 31,40 euros per usuari i mes.

D'altra banda, en el decret també es preveu que les famílies acollidores d'infants que han hagut de ser separats involuntàriament dels seus progenitors o tutors rebin una prestació per fer aquesta acollida.

El decret llei també estableix que, mentre duri la situació de crisi sanitària, el servei d'estada, les activitats de dinamització sociocultural, les activitats de lleure i la manutenció pròpies dels serveis d'acolliment diürn poden prestar-se en espais alternatius o equipaments comunitaris adequats que compleixin els requisits de seguretat, higiene, aforament, ventilació i accessibilitat sota la responsabilitat del titular del servei d'acolliment diürn autoritzat.

Un decret “insuficient”

Ciutadans ha qualificat de decret de Ponç Pilat, tot acusant el Govern de "rentar-se les mans" del que pugui passar a les residències. El PSC-Units ha evitat votar en contra perquè "la situació és tan crítica que qualsevol increment és positiu" però han criticat que aquest decret és només "la primera pedra" per al sector.

Els comuns s'han abstingut en considerar que el decret és "insuficient", tot i reconèixer que la voluntat del Govern de compensar el "sobrecost" que han tingut les residències amb aquest text. La CUP creu que el decret és "absolutament insuficient", tant per les quanties dedicades com perquè no s'incorpora cap mecanisme per revisar si tot el contemplat es fa efectiu.

El PPC també ha qualificat el decret d"'insuficient" i ha advertit que no posa una solució concreta davant una situació de possible rebrot en els centres residencials. Mentre que ERC ha defensat el decret, JxCat ha admès que pot no resultar suficient, però ha defensat que no per això deixa de ser necessari, i ha denunciat "l'infrafinançament" de la Generalitat. El Parlament tramitarà el decret llei com a projecte de llei després que Cs, PSC-Units, CatECP, CUP-CC i PPC ho hagin demanat i que els grups que donen suport al govern hagin perdut la votació.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article