Una de cada dues dones ha patit violència masclista a l'Estat espanyol

La Macroenquesta de Violència contra la Dona 2019 apunta que 11,5 milions de dones han sofert algun tipus d'agressió masclista


Una de cada dues dones ha patit algun tipus de violència masclista al llarg de la seva vida a l’Estat espanyol. Aquesta és una de les demoledores dades de  la Macroenquesta de Violència Contra la Dona del 2019, que la ministra d’Igualtat Irene Montero ha presentat aquest dijous. Montero ha demanat  “redoblar esforços” contra la violència masclista, que ha considerat “el símbol més brutal de la desigualtat” que existeix a la societat espanyola.

La Macroenquesta de Violència Contra la Dona del 2019, la sisena que es fa des del 1999, xifra en 11,5 milions el nombre de dones que ha sofert alguna forma de violència masclista. Montero ha considerat “inassumible com a país” saber que la majoria de víctimes “no denuncien”, i ha criticat la “victimització” de les institucions, “que no acaben de creure les víctimes”, i la d'una part de la societat “que no acaba d'acceptar el que és la violència contra les dones”. 

“La xifra és demolidora”, ha assegurat la ministra, assenyalant que la violència masclista no és “episòdica” sinó “estructural”. Es tracta d'una violència “reiterada, produïda principalment per homes pròxims a les dones”. Montero ha afegit que la macroenquesta del 2019 confirma que les violències sexuals, inclosa la violació, són actes de la vida quotidiana de les dones “comesos per homes propers i en llocs de l'entorn”.

Pel que fa a les xifres, a banda de posar de manifest que el 57,3% de les dones residents a Espanya de 16 o més anys han sofert violència masclista al llarg de les seves vides, la macroenquesta també indica que una de cada cinc, el 19,8%, n'han patit els últims 12 mesos. Són 4.048.273 dones a partir de 16 anys.

Les dones joves l'experimenten en més mesura: el 71,2% de les que tenen entre 16 i 24 anys i el 68,3% de les de 25 a 34 n'han sofert en algun moment de les seves vides, davant del 42,1% de les que tenen 65 anys o més.

Dins de l’àmbit de la parella, el 14,2% de les dones (2.905.489) ha patiti violència física o sexual per part d’alguna parella, actual o pasada, en algun moment de la seva vida. Fora de l’àmbit de la parella, el 6,5% de les dones (1.322.052) han sofert violència sexual per part d’alguna persona amb la qual no mantenien una relació de parella. El 99,6% de les dones que han patit violència sexual l’han experimentat per part d’un agressor home.

Assetjament sexual i stalking

Per primera vegada, la Macroenquesta també ha preguntat per l’assetjament sexual i l’stalking, o assetjament reiterat en el temps. El 40,4% de les dones enquestades (8.240.537 dones) han sofert assetjament sexual en algun moment de les seves vides. En quant a l’stalking o assetjament reiterat, el 15,2% de les dones (3.095.357) ho han sofert en algun moment de les seves vides.

El 33,2% de les dones que han sofert stalking afirmen que tenia lloc almenys una vegada per setmana, i el 26,0% tots o gairebé tots els dies. És a dir, gairebé el 60% de les dones que han sofert aquest tipus de violència ho sofrien amb una freqüència setmanal o diària.

La Macroenquesta de Violència contra la Dona és l'operació estadística més rellevant que es realitza a Espanya sobre aquesta mena de violència: s’han realitzat entrevistes a una mostra representativa de 9.568 dones residents a l’Estat de 16 o més anys. Com a principals novetats respecte a l'edició de 2015 s'han introduït preguntes per a mesurar l'assetjament sexual i el stalking i s'ha ampliat el mòdul de violència sexual per a incloure els casos que succeeixen fora de l'àmbit de la parella o exparella i poder així preguntar per totes les formes possibles de violència sexual, conèixer les denúncies, la petició d'ajuda formal i informal, o els detalls sobre episodis de violència sexual com les agressions en grup. 
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article