Una de cada quatre llars ateses per Càritas no disposa de cap ingrés a causa de la pandèmia

L'organització va rebre gairebé tres cops més peticions d'ajuda al principi del confinament


Una de cada quatre llars ateses per Càritas de Catalunya no tenen cap ingrés a causa de la pandèmia de la Covid-19. L’organització ha revelat que va rebre durant les primeres setmanes de confinament per la pandèmia gairebé tres vegades més peticions d'ajuda que al febrer, i es van incrementar un 63% les persones ateses d'urgència. Segons l'entitat, també es van duplicar les ajudes per necessitats bàsiques: primer aliments, després diners per pagar l'habitatge i més tard informàtica.

El 36% dels sol·licitants d'ajuda era el primer cop que acudien a Càritas o feia més d'un any que no hi anaven. No tots necessitaven ajuda material, sinó orientació i assessorament sobre recursos públics, així com suport emocional.

Anna Roig, representant de la Comissió de Comunicació de Càritas Catalunya, ha fet una breu anàlisi sobre l’impacte social i econòmic de la Covid-19 a les famílies ateses per l’organització. Roig ha destacat que un 68% dels membres de les llars ateses per Càritas en edat laboral estaven a l’atur, el que suposa un augment de 21 punts percentuals respecte a principis de març. Això ha provocat que els ingressos de les llars hagin caigut un 33%, ingressant de mitjana uns 536 euros mensuals davant dels 797 del febrer. Els ingressos per treballs formals han caigut un 41% i els del treball informal, un 73%. A més, la meitat de les llars ateses per Càritas han tingut dificultats per fer front a la hipoteca o el lloguer, o no han tingut prou diners per pagar els subministraments.

Les dades, extretes de 550 entrevistes realitzades a les llars catalanes acompanyades per Càritas, demostren que, actualment, una de cada quatre llars no disposa de cap ingrés i la meitat tenen problemes per pagar el lloguer o la hipoteca. El 61% dels enquestats diuen que a casa seva ha crescut l'ansietat i els problemes per dormir, i el 29% dels menors han reduït el seu rendiment escolar. De fet, en un 12% de les llars amb menors algun progenitor ha renunciat a una feina per fer-se'n càrrec i en un 3% de les llars hi ha hagut menors de fins a 10 anys sols més de dues hores perquè els progenitors poguessin treballar.

En aquest context, Roig ha demanat un canvi de paradigma, en què s’abordi la garantia d’ingressos mínims per a totes les persones; la regulació del sector immobiliari (sobretot pel que fa a l’habitatge de lloguer); un canvi de model productiu; generació de feina estable i de qualitat, especialment per als joves; canvis en la política migratòria i d’asil, la creació d’un nou pacte polític que garanteixi les pensions actuals i futures, així com el suport real a la petita i mitjana empresa, entre d’altres.

1,5 milions de persones fa deu anys que demanen ajuda

La situació a Catalunya mostra que 1,5 milions de persones fa deu anys que demanen ajuda -a causa de la seva gran vulnerabilitat- i no veuen una sortida a la seva situació. A banda d’aquest milió i mig, Francesc Roig, president de Càritas Catalunya, ha remarcat amb preocupació que “hi ha un milió de persones més que, tot i tenir una feina (això sí, precària i incerta), estan atemorides i angoixades només de pensar que si torna una crisi com la que acaben de patir, cauran irremeiablement en l’exclusió”.

Respecte a la implementació de l’Ingrés Mínim Vital, Roig ha manifestat que el van rebre positivament, però caldrà veure el seu encaix amb la Renda Garantida de Ciutadania (RGC). “L’Ingrés Mínim Vital no està donant una solució real al problema de centenars de milers de ciutadans, i si no hi ha un veritable impuls amb recursos humans i econòmics, es quedarà en un no res”.

Finalment, el president de Càritas Catalunya ha fet èmfasi en la importància d’anar plegats. “Si les forces polítiques, sindicals i empresarials no arriben a bastir un pla de xoc immediat, ens hem de preparar per a una situació que encara s’agreujarà més”, ha advertit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article