La patronal de les residències demana que no es perdi la coordinació sociosanitària i facilitar proves ràpides

ACRA admet que no hi ha hagut cap ordre per no derivar els seus usuaris, però que no entraven en el perfil


La presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Cinta Pascual, ha demanat que no es perdi la coordinació sociosanitària que s'ha instaurat arran de la pandèmia i que el sector feia temps que demanava. "No podem trucar al CAP i demanar si us plau, hem de ser capaços de parlar de tu a tu", ha dit en la comissió d'investigació sobre la gestió de les residències per a la gent gran.

Pascual ha admès que durant la pandèmia no hi havia cap ordre per no derivar els usuaris, però aquests no entraven en el perfil. "I si això passa i s'han de quedar a la residència, requerien de serveis sanitaris allà urgentment", ha afegit. Pascual també ha demanat facilitar proves ràpides per poder obrir més les residències a les famílies.

En la seva compareixença, Pascual ha indicat que no hi ha un model millor a Europa per atendre les persones grans i dependents, però sí una diferència: la coordinació amb el sistema sanitari. "Teníem recursos socials insuficients per fer front a la crisi, sense derivacions hospitalària i sense accés a la salut universal de les persones, i això va passar en els moments més durs de la pandèmia", ha argumentat.

Si bé ha reconegut que no hi ha hagut "cap procediment que negués la derivació", a la pràctica no es produïen perquè els usuaris no entraven en el perfil, ja que tenien pluripatologies i demències. "En una pandèmia, si a aquestes persones els preguntem si li deixaríem el seu llit als seus fills o als seus nets, dirien que sí. Però com a sector jo crec que si això passa i s'han de quedar a la residència, requerien de serveis sanitaris a la residència", ha afegit.

Ha posat com a exemple el fet que des de les residències no es pugui tenir accés a la història clínica dels pacients. "Com pot ser que això ens costi tant?", ha preguntat Pascual, que també ha criticat que les residències no fossin considerades essencials des del principi.

Ara que la situació ha millorat, ha explicat que els centres s'han convertit en "búnquers", i ha alertat que això també té "efectes secundaris". És per això que ha demanat que les primeres proves ràpides eficaces que hi hagi s'enviïn precisament a les residències, perquè la gent gran pugui sortir i veure les seves famílies.

Pascual també ha demanat, com en moltes altres ocasions, millorar el finançament del sistema, doblar-lo perquè siguin recursos de qualitat i per millorar les condicions dels treballadors, amb un nou conveni per augmentar els seus salaris.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article