El curs comença amb 253 professors i 210 alumnes confinats i amb 67 positius entre els professionals i 23 entre infants

Hi ha nou grups de vuit centres que es troben en confinament

El curs escolar 2019-2020 ha començat aquest dilluns amb 253 professors i 210 alumnes confinats, així com amb 67 professionals i 23 infants amb positiu per covid. A més, nou grups de vuit centres es troben confinats per positius o contactes en activitats prèvies a l'inici o en centres on el curs ja havia començat. Aquestes són les dades que ha donat la secretària general d'Educació, Núria Cuenca, en una visita amb el conseller d'Educació, Josep Bargalló, a l'escola Joaquim Ryura de l'Hospitalet.

A banda dels alumnes confinats, també n'hi ha una quarantena de l'escola Ridolaina de Montellà i Martinet i uns 360 del Joan Juncadella de Sant Vicenç dels Horts que no han pogut començar classes per positius i confinament entre el professorat.

Cuenca ha destacat que només tres dels més de 5.400 centres escolars de Catalunya no han pogut obrir les seves portes aquest dilluns. Per temes relacionats amb la covid-19 han estat dos, els de Montellà i Martinet i el de Sant Vicenç dels Horts, i un tercer a Terrassa s'ha vist afectat per una plaga de vespes. La previsió és que tots tres puguin iniciar el curs durant aquesta setmana.

La secretària ha explicat que fins ara els positius són per contactes previs a l'inici de curs, tot i que en alguns casos responen a centres privats que ja havien iniciat les classes com és el cas del Benjamin Franklin de Barcelona, on hi ha dos grups confinats. En el cas dels docents, la seva activitat va començar l'1 de setembre i des de llavors s'han produït positius i confinaments per contacte.

Ha afegit que en alguns casos es tracta d'alumnes que s'han sotmès als diferents cribratges que s'estan fent arreu de Catalunya, a través dels quals se'ls ha detectat com a positius asimptomàtics.

Els nou grups classe confinats es troben a Salou, Igualada, Granollers, Barcelona, Torelló, Rubí, Badalona i Mollet. D'aquests, a la majoria ja s'havien iniciat les activitats, ja que són o bé llars d'infants o bé centres de formació professional. Tot i això, a Rubí el confinament és conseqüència d'una activitat d'acollida prèvia a l'inici de curs que es va fer la setmana passada.

Els sindicats de mestres reclamen abaixar les ràtios

Delegats de set sindicats de l'educació pública s'han concentrat aquest dilluns al matí davant del Departament d'Educació per demanar més mesures de seguretat en la reobertura de les escoles, en considerar que les mesures actuals no són suficients.

Així, consideren que cal abaixar les ràtios de 20 a 15 alumnes i garantir una distància d'1,5 metres entre alumnes dins de les aules, cosa que asseguren que ara no es compleix. Per això, estan consultant al professorat la possibilitat de fer una vaga en les properes setmanes si la Conselleria no s'avé a negociar cap mesura addicional.

Algunes famílies es planten en l’inici de curs

Algunes famílies han decidit aquest dilluns no portar els seus fills a escola, malgrat l'obligatorietat de fer-ho, per por contagis de la covid-19. "Volem que es socialitzin i facin els seus estudis, però no d'aquesta manera", assegura Marta Martínez, una de les col·laboradores de l'Agrupació de Famílies per una Elecció Educativa Segura (AFEES).

En el cas de Martínez, de Lliça d'Amunt (Vallès Oriental), s'hi afegeix el fet que dos dels quatre fills que comparteix la parella són asmàtics i l'home, en Raúl, pateix síndrome de Cushing, és hipertens i recentment li han extret un tumor. "Volem que valorin la nostra vulnerabilitat com a família i proposem que vingui un professor a casa a fer-los classe", argumenta.

En aquest sentit, el conseller d'Educació ha explicat que volen treballar "amb empatia" amb les famílies que han decidit no portar els seus fills a l'escola "abans d'enviar la fiscalia". "Mirarem de convèncer tothom que l'escola és el lloc més segur i que els seus fills tenen el dret a l'educació", ha manifestat Bargalló.

Bargalló ha dit que el Departament "creu en la separació de poders" i ha esperat que la fiscalia "també hi cregui". En línies generals, el conseller ha valorat que "malgrat tot", el curs escolar hagi començat "amb poques incidències" i ha fet una crida a la responsabilitat i el manteniment de les mesures de seguretat fora dels centres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article