L'Alzheimer se situa entre les principals preocupacions de salut, segons la Fundació Pasqual Maragall

La institució llança pel 21 de setembre el lema #undiaperoblidar', amb motiu del Dia Mundial de la patologia

L'Alzheimer és la segona malaltia que més preocupa a la ciutadania de desenvolupar en el futur (64%), per darrere del càncer (70%), i per davant de l'ictus (47%). Ho apunta l'enquesta 'Actituds i percepcions de la població espanyola sobre l'Alzheimer', elaborada per la Fundació Pasqual Maragall, amb una mostra de més de 1.000 persones d'arreu de l'Estat i en dos períodes, abans de la crisi de la covid-19 i ja en la pandèmia.

En aquest context, les malalties infeccioses com la covid-19 se situen en quart lloc (44%). Amb motiu del Dia Mundial de l'Alzheimer, la Fundació Pasqual Maragall proposa que el proper 21 de setembre sigui #undiaperoblidar per conscienciar de la importància de trobar una cura a aquesta malaltia.

L'enquesta mostra canvis importants respecte a fa deu anys. El càncer ja era la malaltia més temuda (79%), però l'Alzheimer quedava més enrere (24%). Per a la Fundació Pasqual Maragall, els resultats constaten que la ciutadania ha anat prenent consciència de l'elevada incidència de la malaltia d'Alzheimer entre la població.  Dues de cada tres persones afirmen tenir o haver tingut a algú del seu entorn proper afectat per aquesta malaltia i, en el 28% dels casos, un familiar de primer grau.

"Som conscients de l'alt impacte de l'Alzheimer i volíem saber si aquesta percepció es reflectia en la societat i si l'impacte real de la malaltia es corresponia amb la percepció de la societat. Necessitàvem que l'enquesta considerés el moment actual, amb l'aparició de la covid-19. Els resultats reflecteixen clarament que l'Alzheimer és una de les malalties més temudes i que més preocupen, juntament amb el càncer", explica el director de la Fundació Pasqual Maragall, el doctor Arcadi Navarro.

Més del 60% de la població reclama més recursos en investigació

L'enquesta mostra que la salut (71%) i la investigació (61%) són els dos àmbits principals en què els espanyols consideren que s'hauria d'invertir més recursos. Les persones enquestades consideren que l'aparició de la covid-19 no hauria de restar importància a la investigació d'altres malalties (72%).

Prop del 80% de la població confia que es trobarà una cura per a l'Alzheimer i que arribaran a veure avanços científics rellevants, segons l'enquesta. Un 59% dels enquestats manifesta que les línies d'investigació prioritàries han d'estar enfocades a trobar un tractament per curar i prevenir la malaltia.

El doctor Navarro assenyala que la major part dels esforços en investigació "s'han dirigit a malalties amb elevades taxes de mortalitat, en detriment d'aquelles que causen un major nombre d'anys de vida amb discapacitat i dependència, com seria l'Alzheimer". "En general les demències han estat malalties oblidades als pressupostos destinats a la recerca, malgrat la gran incidència entre la població i l'enorme impacte en les famílies afectades", afegeix.

La Fundació Pasqual Maragall va presentar el juliol una proposta a la Comissió No Permanent per la Reconstrucció Social i Econòmica del Congrés dels Diputats en què sol·licita que es doti amb recursos suficients la recerca de malalties com l'Alzheimer i es treballi en el desenvolupament d'un nou model de cures de llarga duració, tant en l'àmbit residencial com domiciliari.

Dia Mundial de l'Alzheimer

El 21 de setembre se celebra el Dia Mundial de l'Alzheimer i, per aquest motiu, la Fundació Pasqual Maragall llança el lema '#undiaperoblidar', que enllaça un dels primers símptomes de la malaltia, l'oblit, amb l'objectiu que en el futur no calgui recordar la data.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article