“Decebedora i caòtica”, així és la gestió de l’Ingrés Mínim Vital segons la Taula del Tercer Sector

La institució insta a aplicar-hi canvis urgents per garantir aquest dret i evitar les traves burocràtiques


Tres mesos després que el Govern espanyol aprovés l’Ingrés Mínim Vital, la seva tramitació i gestió segueix generant molts problemes. La nova ajuda, que tal com es va anunciar llavors, havia d’arribar a més de 800.000 llars en situació de vulnerabilitat, només ha arribat a 85.000 famílies, 6.000 en total a Catalunya. De les 900.000 sol·licituds rebudes, segons dades del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, se n’han tramitat un terç, unes 300.000. 

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya pensa que la gestió que està fent el Govern espanyol de l’Ingrés Mínim Vital és “decebedora i caòtica”, i que perjudica “enormement” a les persones que estan en una situació de màxima vulnerabilitat i que necessiten accedir a la prestació de manera immediata. 

Per això, la institució que aplega a més de 3.000 entitats socials catalanes, reclama a l’executiu central que apliqui “canvis urgents” per garantir aquest dret. Segons al·lega la Taula, s’ha evidenciat que la Seguretat Social no té la capacitat suficient per fer front a l’enorme volum de les sol·licituds presentades en un moment de màxima complexitat social. En aquest sentit, la Taula defensa que una possible solució per agilitzar els tràmits seria dividir “immediatament” totes les sol·licituds entre els serveis socials públics de les comunitats autònomes. 

La Taula denuncia que la posada en marxa de la prestació ha demostrat “les nombroses traves burocràtiques” que han de patir les persones que la sol·liciten “per la complexitat del procés administratiu dissenyat”, una complexitat que afecta des de la sol·licitud telemàtica, la documentació requerida, la supervisió i el control per part de l'Administració fins al mateix contingut que verifica que la persona està en situació de pobresa, la “prova de pobresa”, que té en compte els ingressos de la unitat familiar i el patrimoni familiar. És per això que la Taula del Tercer Sector demana “simplificar” aquests  tràmits: menys documentació, menys requisits, disminuir controls innecessaris, etc. i també simplificar el contingut de la “prova de pobresa”.

D’altra banda, la Taula apunta que l’Ingrés Mínim Vital està pensat sobretot per a persones que estan en una situació de pobresa severa, però una part important de les sol·licituds no compleixen amb el requisit. “Això comporta que la Seguretat Social estigui rebent un nombre important de sol·licituds que han de ser denegades, però que impliquen una inversió alta de temps per part dels gestors”, expliquen.

Arribar també a les persones en situació d’emergència social

Per aquest motiu, l’ens reclama ampliar l’accés a persones que superen el llindar de pobresa severa, però que també es troben en una situació d’emergència social. A més a més, reclama que l’ajut arribi a col·lectius que en queden fora, com les persones sense llar; els joves entre 18 i 23 anys, i les persones en situació administrativa irregular que no compleixen alguns dels requisits perquè el col·lapse d’alguns serveis públics fa que es trigui excessivament a expedir els certificats de residència o treball. “Aquest increment podria ser gestionat per les comunitats amb serveis socials amb més recursos per tal de revisar, controlar i aprovar les sol·licituds de cada territori”, sostenen.

D’altra banda, la Taula recorda que el Govern espanyol continua sense tancar amb l’executiu català els acords, els convenis i els protocols de coordinació que són necessaris entre les dues administracions “per aconseguir un bon encaix entre l’Ingrés Mínim Vital i la Renda Garantida de Ciutadania”, un fet que té un “impacte directe” en les persones que han de passar per tràmits excessius o innecessaris o reclamacions de cobraments indeguts. Per això, demana que “urgentment” es concreti aquesta coordinació per avançar cap a una finestreta única.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article