El 70% de l’habitatge residencial està envellit i té més de 40 anys d’antiguitat

Govern i 14 ens tècnics i municipalistes preveuen tenir llest l’any que ve el Pacte Nacional per a la Renovació Urbana


El 70% del parc residencial de Catalunya està envellit i té més de 40 anys (construccions d'abans de 1980). Per donar resposta a les necessitats d'aquest parc d'habitatge antic, el Govern i 14 ens tècnics i municipalistes han engegat aquest dilluns l'elaboració del Pacte Nacional per a la Renovació Urbana. "Serà el marc de referència on consensuar les polítiques de rehabilitació urbana els propers anys, integrant vessants com la sostenibilitat, l'eficiència energètica, la mobilitat associada a les noves tecnologies o els nous instruments de cogovernança", ha enumerat el secretari d'Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra. El Pacte Nacional per a la Renovació Urbana està previst que vegi la llum durant la primavera del 2021.

"El procés de treball és molt ambiciós perquè estem en un moment d'emergència. Volem posar al més aviat possible aquest pacte a disposició dels diferents sectors i governs per aplicar-lo amb urgència a les nostres ciutats i territoris", ha continuat Serra, que juntament amb la degana del Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (COAC), Assumpció Puig, ha presidit aquest dimarts la reunió del consell estratègic del Pacte Nacional per a la Renovació Urbana (PNRU). En la trobada s'ha aprovat el primer document de treball i el Govern i els 14 ens tècnics i municipalistes que l'integren –entre els quals l'Associació de Promotors de Catalunya, el Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya o el Col·legi d'Administradors de Finques– han signat la Declaració per un PNRU.

“Hem d'apostar pel reciclatge urbà”

D'aquesta manera, s'engega el procés d'elaboració del document, que vol ser un marc de referència consensuat entre els diferents actors involucrats en la rehabilitació, la construcció, l'energia i la governança municipal sobre com han de ser les polítiques de renovació urbana dels propers anys. "Necessitem potenciar un canvi de model urbà i edificatori que contribueixi a una millora de la qualitat de vida", ha assenyalat el secretari de l'Agenda Urbana i Territori. "Tradicionalment la construcció s'ha centrat en la nova ocupació de sòl i ara hem de revertir el model i apostar pel reciclatge urbà", ha reflexionat en veu alta Serra.

"Les àrees urbanes són pols d'innovació i d'oportunitats, però també arrosseguen desigualtats socials i econòmiques, amb desequilibris ambientals", ha reconegut el secretari de l'Agenda Urbana, que també ha parlat de les dificultats pels nous models econòmics: auge de la mobilitat pel comerç digital, coworking o la introducció de mitjans de transport com patinets elèctrics. I també reptes derivats pel canvi climàtic com l'efecte illa de calor a les grans urbs, amb mínimes que costen de baixar dels 25ºC a l'estiu. "Respondre a aquests reptes no pot passar per consumir nou sòl per crear nova ciutat, sinó per rehabilitar, renovar i millorar el teixit existent amb criteris de sostenibilitat i posant la qualitat de vida de les persones en primer terme", ha insistit Serra.

"En paral·lel, la rehabilitació d'edificis no es pot abordar des d'una única vessant, sinó que ha d'integrar des de la connectivitat de les comunitats a les noves tipologies d'habitatge, l'accessibilitat, la millora energètica o la incorporació de nous materials constructius", ha enumerat el secretari de l'Agenda Urbana i Territori. "La integració de totes aquestes perspectives no només milloraria la qualitat de vida dels veïns sinó que també ajudaria a reorientar el sector de la construcció, més centrat tradicionalment en l'obra nova", ha conclòs Serra.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article