Crit d’alerta dels sanitaris: l’atenció primària necessita més inversió per revertir les retallades i afrontar millor la pandèmia

La Marea Blanca i altres entitats rebutgen per “insuficient” el Pla d’enfortiment de la primària presentat per Salut


Diverses plataformes i moviments socials a favor de la sanitat pública han rebutjat el Pla d’enfortiment de l’Atenció Primària presentat pel Departament de Salut fa unes setmanes i han demanat una inversió en atenció primària superior a la prevista per la Generalitat per incrementar, sobretot, el número de metges i infermeres als CAP, a més de millorar les seves condicions laborals. 

El Fòrum Català d’Atenció Primària, Rebel·lio Atenció Primaria i Marea Blanca de Catalunya veuen totalment “insuficient” el pla presentat per la conselleria perquè no reverteix les retallades patides des del 2010 i “menys encara en temps de pandèmia”.

Per això, demanen que no s'ampliïn cinc hospitals per atendre la Covid-19 ni es contractin a Primària nutricionistes i psicòlegs, ja que ara són més urgents els metges i les infermeres. Si no es fa així, asseguren que els pacients patiran i l'atenció primària entrarà en “agonia”.

“Aquest pla no aporta recursos ni professionals sanitaris suficients per donar resposta a les necessitats de salut que haurien de ser ateses en els centres d'atenció primària. La ciutadania estem esgotats de patir les deficiències que s’han vist agreujades per l’actual pandèmia”, asseguren els representants dels col·lectius. 

A banda, detallen que els professionals estan assumint una càrrega “insuportable”, i recorden que molts d’ells han estat malalts o en situació de quarentena o “senzillament esfondrats”. 

Per això, reclamen un enfortiment “real i immediat” de l’atenció primària que pugui garantir l’atenció per fer front a la pandèmia, però també per restaurar l’activitat assistencial dels CAP. En aquest sentit, demanen que visites siguin de nou presencials i que s’obrin tots els CAP i consultoris que s’han tancat total o parcialment durant la pandèmia. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Santiago Santa Coloma de Gramenet
1.

Com pot ser que hagen portat la sanitat pública a aquest estat de manca de recursos fins no poder garantir amb personal i mitjans les cures de les persones com mereixem!

  • 0
  • 0

Comenta aquest article