Barcelona supera de nou els 80 desnonaments per setmana, tot i que n’evita nou de cada deu

Lucía Martín exigeix al govern espanyol una moratòria del decret i ampliar-lo a tots els vulnerables


El govern d'Ada Colau reivindica que la unitat antidesnonaments evita aproximadament nou de cada deu desallotjaments previstos a la ciutat. Segons ha explicat la regidora d'Habitatge, Lucía Martín, dels 82 desnonaments previstos la setmana passada a Barcelona només se'n van executar deu. "Per tant, s'ha aconseguit evitar el 90% dels desnonaments de la setmana anterior", ha apuntat, afegint que són dades "equiparables" a una setmana normal. 

Martín ha precisat que dels 82 desnonaments, la unitat va tenir coneixement de 76. "Dels que teníem coneixement hem actuat amb tasques de mediació i diàleg previ en un 45% dels casos, i s'ha aconseguit evitar-lo". En el 55% restant, la unitat ha hagut de desplaçar-se a la porta de l'immoble per mediar.

La regidora ha donat les dades durant una atenció als mitjans al Raval, des d'on també ha exigit al govern espanyol la moratòria del decret que prohibeix desnonaments a famílies vulnerables per una situació derivada de la Covid-19. Martín ha recordat que el decret té vigència fins al 2 d'octubre i que a banda de prorrogar-lo cal també ampliar els supòsits per incloure a totes les famílies vulnerables, independentment de la causa de la seva vulnerabilitat.

"No podem permetre que hi hagi famílies vulnerables de primera i de segona, totes han de veure com els seus desnonaments s'aturen", ha apuntat. En aquest sentit, Martín ha alertat que si no s'allarga la moratòria en el temps augmentarà el nombre de desnonaments a la ciutat.

Actuacions dels Mossos

La regidora també ha criticat algunes actuacions dels Mossos d'Esquadra. "Hem vist actuacions molt dures dels Mossos amb càrregues contra persones que protegien els desnonaments", ha dit en relació a les càrregues de la setmana passada. "La Generalitat ha de canviar la perspectiva de com actua", ha insistit instant el Govern a fer "un canvi de rumb" i potenciar la mediació.

Així, ha demanat deixar de banda les càrregues "desproporcionades" contra les persones que van a les portes dels desnonaments a defensar famílies vulnerables perquè no es quedin al carrer. "Cal una feina més laboriosa, més de detall, de treball previ i posar en marxa mecanismes de mediació i diàleg per trobar acords", ha conclòs.

Martín ha puntualitzat que una cosa és "fer acte de presència" perquè ho requereix un jutjat i l'altra és "quin tipus d'actuació fas". Com a exemple de bones pràctiques ha citat la tasca de la unitat antidesnonaments municipal, que des de la posada en marxa el 2015 ha mediat en gairebé 10.000 desnonaments. A més, ha dit, gràcies a la seva tasca i les accions d'entitats i veïns s'ha aconseguit també reduir els desnonaments a Barcelona respecte els que hi havia fa cinc anys.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article