Més de 17.000 famílies s'adhereixen a la demanda de jornada contínua a les escoles catalanes

La Plataforma Volem Jornada Contínua afirma que la petició té “més sentit que mai” per la Covid-19

Més de 17.000 famílies s'han adherit durant els primers dies del curs escolar a la demanda de la Plataforma Volem Jornada Contínua a Catalunya “per poder decidir lliurement l'horari escolar dels infants”. Segons ha informat la Plataforma, el moviment, nascut el 2016, ha agafat “una gran embranzida” en les darreres dues setmanes amb la creació de grups de famílies arreu del territori. 

La plataforma reclama poder escollir “democràticament” el tipus de jornada lectiva a les escoles i aposta per la jornada contínua en tots els centres que ho demanin. Així, recorden que el Departament d’Educació ha denegat la jornada contínua a molts centres que ho han demanat. L’organització recorda que Catalunya és l’única regió de tot l’Estat espanyol on actualment es prohibeix la lliure elecció d’aquest horari a les escoles. “La jornada continuada s’ha estès de manera generalitzada en les escoles públiques de tot l’estat conforme les autonomies l’han permès”, apunten.

La proposta de la plataforma, que compta amb 84 grups adherits a diferents municipis, demana passar d'un horari fix de 9:00 a 16.30 hores a un horari lectiu continuat de 9 a 14 hores i un horari de menjador, per als que ho desitgin, de 14 a 16.30 hores. Una proposta que defensen “cobra més sentit que mai” aquest curs per la situació sanitària provocada per la Covid-19. D’aquesta forma es reduirien el nombre de desplaçaments i l'afluència de persones a les entrades i sortides dels centres, així com als menjadors escolars.

Per això, des del col·lectiu demanen a les famílies que apostin per la jornada contínua que facin vaga i no portin els seus fills a l’escola a les tardes durant el mes de setembre. A Catalunya, 25 centres estan fent una prova pilot amb jornada contínua. 

ANPE es suma a la petició 

El sindicat de professors ANPE s'ha sumat a la petició d'unes 17.000 famílies d'instaurar la jornada contínua, especialment aquest curs per la situació de pandèmia. El sindicat ha constatat que els grups escolars confinats “van pujant dia a dia” i ha acusat el Departament d'Educació de “menysprear sistemàticament” mesures recomanades per Salut com la distància de seguretat i evitar els desplaçaments.

ANPE ha criticat que el conseller d'Educació, Josep Bargalló, “no ha volgut ni parlar-ne” de l'opció de la jornada contínua, quan ha defensat que és “l'ocasió idònia per implantar-la a primària”. Ha afirmat que d'aquesta manera es reduirien a la meitat els desplaçaments i l'afluència de persones a les entrades i sortides dels centres.

ANPE ha denunciat la “poca previsió i l'obstinació de l'administració en fer cas omís del dret de les famílies a poder decidir lliurement l'horari escolar dels infants”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article