Amics de la Gent Gran exigeix situar la soledat com a un “element central” de les polítiques socials

Lamenten que durant la pandèmia han estat discriminats només per la seva edat


Amics de la Gent Gran reclama que la pandèmia per la Covid-19 signifiqui un “punt d'inflexió” que contribueixi a revisar el model d'atenció a les persones grans per tal de situar la soledat i l’aïllament com a un “element central” de les polítiques socials.

En un comunicat en motiu del Dia Internacional de la Gent Gran l'entitat lamenta que durant la pandèmia “s'han vulnerat els seus drets”, han estat “confinats en residències quan la resta de la població podia moure's lliurement” i “han patit discursos i mesures edatistes que les han discriminat només per la seva edat”. Per això proposen deu mesures “prioritàries i imprescindibles” a les administracions per aconseguir una reacció urgent per part de totes les parts implicades.

Així, Amics de la Gent Gran exposa que la soledat no desitjada de les persones grans és un fenomen que anirà a més amb el pas dels anys. Per això proposen un seguit de mesures. La primera és garantir els drets i l'autonomia de la gent gran “com a grup d'edat divers no homogeni ni vulnerable en la seva totalitat” que s'ha de tractar sense estereotips ni “mesures paternalistes”.

També reclamen que es pensin alternatives que promoguin espais de trobada i socialització després del tancament d'equipaments com biblioteques, centres cívics o casals de la gent gran. Així mateix, demanen que s'escoltin i assumeixin els consells de les persones grans i que s'estableixin mesures d'acompanyament posant l'accent en les xarxes de proximitat, l'assistència primària i els serveis bàsics.

Finalment, l’entitat exigeix la inversió de recursos per fer enquestes i recerques que ajudin a prendre decisions respecte a la soledat no desitjada i per millorar el sistema sociosanitari i assistencial. També demanen enfortir la connexió entre l'atenció sociosanitària i les residències, combatre els prejudicis i estigmes contra la gent gran i fer un pla de xoc per l'accessibilitat universal de l'entorn urbà.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article