Metges de Catalunya convoca vaga a l'atenció primària entre el 13 i el 16 d'octubre: “És la vaga de la desesperació”

L'Institut Català de la Salut troba “del tot inapropiat” promoure una negociació sindical en plena pandèmia


El sindicat Metges de Catalunya ha convocat vaga a l'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) pels dies 13, 14, 15 i 16 d'octubre per “salvar i evitar el desmantellament del primer nivell assistencial”, segons ha anunciat aquest dissabte en una roda de premsa. El president del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya, Javier O'Farrill, ha assegurat que és “la vaga de la desesperació” provocada per “la ineptitud del departament de la Consellera, del CatSalut i l'ICS”. O'Farrill ha fet una crida a l'ICS a “asseure's a negociar de veritat” per evitar la protesta. El sindicat ha criticat la “deixadesa” de l'administració amb l'atenció primària i ha admès ser “conscient” de l'impacte de la vaga en plena pandèmia.

“Volem qualitat a l'atenció primària”, ha dit O'Farrill, criticant que ara s'està atenent a la població com si fossin “bestiar”. “La vaga és el resultat de la desídia dels gestors polítics en la política sanitària d'aquest país”, ha afegit. “Som conscients del moment que vivim, però ara estem treballant amb serveis mínims”, ha lamentat O'Farrill. “La població té la sensació que el metge de primària no està visitant, i estem atenent un 20% més d'activitat que abans de la pandèmia. Ningú ens escolta, i estem entre l'espasa i la paret”, ha lamentat.

La doctora Elena Bartolozzi, també de Metges de Catalunya, ha dit que la vaga es convoca precisament perquè els facultatius no poden atendre com voldrien a la ciutadania. “Estem desesperats per fer el que ens toca, i no podem. No estem atenent bé a la població, i com a metges estem molt frustrats”, ha remarcat.
La vaga, que convoca el sindicat majoritari al sector, fa una crida als 5.900 facultatius, com metges de família, pediatres, odontòlegs, ginecòlegs o radiòlegs d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS).

En la roda de premsa, O'Farrill ha criticat que en els últims anys l'atenció primària ha perdut 1.000 facultatius i ha lamentat que la consellera de Salut, Alba Vergés, digués al Parlament que s'està “molt bé” en professionals. “Estem parlant del col·lapse del sistema”, ha afegit el metge. “El departament no explica que no té la capacitat d'atendre la població, però nosaltres ho assenyalem”, afegim.

“La població està buscant l'alternativa de la privada, i no ho suportem”, ha lamentat O'Farrill, que ha apuntat que un 25%-30% de pacients demanen receptes o consultes de proves fetes a la privada. “Creix exponencialment el nombre de pacients que se'n van a la privada”, ha afegit.

Les reivindicacions

Metge de Catalunya ha volgut estendre la mà a l'ICS per negociar i evitar la vaga, però ha presentat una llista de reivindicacions, de caire laboral i retributiu, que considera que s'han d'atendre per frenar el “col·lapse” a l'atenció primària. Entre d'altres mesures, demanen recuperar el miler de facultatius perduts en els últims deu anys per culpa de les retallades i “incrementar la plantilla en termes absoluts per donar resposta a les necessitats generades per la pandèmia de la Covid-19”. Entre d'altres, els metges d'atenció primària es queixen d'haver de gestionar “burocràcia”, com baixes laborals per persones sanes que s'han de confinar, que els resten hores de feina per atendre pacients.

A més, demanen blindar la distribució de la jornada laboral de personal facultatiu d'atenció primària, garantint que un terç del temps sigui per formació, organització i coordinació assistencial, i “reajustar i garantir els temps de visita de referència segon el context sanitari”, consensuant-lo amb els metges.

Pel que fa als sous, i per captar “nou talent mèdic i aturar la fuita de facultatius a altres comunitats o a l'estranger”, Metges de Catalunya reclama incrementar les retribucions fixes per recuperar la pèrdua salarial des del 2010, convertir la retribució variable per objectius en salari fix, com passa en altres comunitats, i augmentar l'import del complement d'exclusivitat de l'ICS per afavorir que el talent es quedi en la sanitat pública.

L'ICS veu “inassumibles” les demandes de Metges de Catalunya

La convocatòria de vaga i les demandes del sindicat són “inassumibles” segons l'Institut Català de la Salut (ICS). En un comunicat, l'ICS diu que el raonament del sindicat és fruit d'un “anàlisi injust, mancat de respecte i interessat”, i afirma que és “del tot inapropiat” promoure una negociació sindical “en aquest moment d'extraordinari esforç i tensió financera”, en plena emergència sanitària. “Confondre la primària amb els metges i metgesses és molt significatiu dels veritables objectius del sindicat i és un plantejament que no compartim”, afirma l'Institut Català de la Salut.

“Confondre aquest sobreesforç per la pandèmia -compartit amb el conjunt d'àmbits assistencials i pel conjunt de la societat- amb una reivindicació sindical amb convocatòria de vaga inclosa, és una decisió que ni comprenem ni compartim ni jutgem oportuna des de cap punt de vista”, ha insistit l'Institut Català de la Salut.

L'ICS defensa que la plantilla s'ha anat incrementant progressivament i assenyala que –entre agost del 2019 i agost del 2020- el personal d'atenció primària equivalent a jornada completa ha crescut un 4,58%, la majoria sanitaris. En paral·lel, l'ens públic reivindica el pla de reforç de l'atenció primària anunciat pel CatSalut, dotat amb més de 300  milions d’euros fins al 2022. I la contractació de fins a 3.800 professionals, un 17% més, 1.400 dels quals per abordar la Covid-19 i 2.400 d'altres especialitats per cobrir l'augment de demanda. Finalment, i parlant de salaris, l'ICS ha reiterat que s'està “esforçant” per millorar les retribucions i ha posat d'exemple que el salari mitjà dels metges era de 54.062 euros anuals el 2014, mentre que el 2019 havia pujat a 68.905 euros.

”Salvar l'atenció primària passa per continuar aportant recursos, però amb la visió del conjunt dels serveis de primària, de tots els professionals, orientat a una millor resposta sanitària”, ha apuntat l'ICS.

Argimon veu “absolutament inoportuna” la vaga

El secretari de Salut Pública i gerent de l'Institut Català de la Salut (ICS), Josep Maria Argimon, també ha valorat la vaga convocada com a “absolutament inoportuna” per la situació de pandèmia. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Argimon ha admès que l'atenció primària necessita una “transformació” però ha rebutjat parlar de “maltractament”, com sosté el sindicat. Si bé ha assegurat que estan oberts al diàleg al voltant d'una mesa sectorial, no s'ha mostrat disposat a negociar davant d'una amenaça de vaga.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article