Les entitats de salut mental de Lleida registren un increment del 65% d’atencions per la pandèmia

Volen més mitjans ja que asseguren que fan de “parallamps” per contenir el sistema sanitari


Les associacions que formen part de la Coordinadora d'Entitats Salut Mental Catalunya – Terres de Lleida han registrat un increment d'atencions del 65% respecte l'any passat i han atès gairebé un miler de persones durant el confinament. La dada demostra, segons la coordinadora, la necessitat de dotar de més mitjans a les associacions que fan atenció comunitària, que durant la pandèmia de la Covid-19 han fet de “parallamps” per contenir el sistema sanitari.

El 83% de les atencions han estat per angoixa i estrès, el 65,5% de dones i un 47% de les consultes han estat de persones en situació de vulnerabilitat. La Coordinadora ha presentat una campanya per xarxes amb testimonis reals amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, que es celebra el pròxim 10 d'octubre.

Les 9 entitats que formen part de la Coordinadora d'Entitats Salut Mental Catalunya – Terres de Lleida han atès 947 persones de març a juliol. La dada més significativa però són les atencions, que han registrat un augment del 65% respecte al mateix període de l'any passat. En la seva gran totalitat, els casos atesos han requerit suport emocional i psicològic. Un 65% de les atencions s'han fet online i la resta de forma presencial, ja que el 37% de les persones ateses no tenia accés a internet.

Aquest escenari, segons asseguren des de la Coordinadora, demostra la necessitat de dotar de més mitjans l'àmbit comunitari de la salut mental, no només el sanitari, ja que el primer ha actuat com a dic de contenció de l'atenció sanitària durant aquest període. En el marc d'aquestes reivindicacions, la Coordinadora ha endegat una campanya els protagonistes de la qual són una desena de persones afectades i les seves famílies, que expliquen la seva experiència durant el confinament i mostren les accions que porta a terme la Coordinadora. Així mateix, la campanya vol incidir en l’estigma que pateixen les persones amb trastorns mentals a partir de testimonis reals.

La campanya es presentarà en format de vídeos curts que es penjaran a les xarxes socials, un cada setmana, a partir d'aquest dimarts i al llarg de tot el mes, on es tractaran diferents termes de la mà de testimonis, com ara: l'estigma en salut mental, l'experiència dels familiars dels afectats de les diferents entitats, l'impacte de la Covid-19 en les patologies explicat en primera persona, així com l'equip que integra els serveis.

Necessitat de reforçar les entitats

El president de la Coordinadora, Josep Lavin, recorda que moltes de les demandes, un 87% durant el confinament, han estat provocades per l'angoixa i l'estrès. A més, un 40% de les consultes s'han vinculat a l'aïllament social. D'aquesta manera, les persones han buscat acompanyament emocional en un moment “especialment dur”. Per això, la petició de Lavín és oferir “més mitjans per a la salut mental en l'àmbit comunitari”, no tant sols al sanitari, per seguir treballant i reforçant l'atenció de persones vulnerables i reduir els ingressos hospitalaris.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article