Com aprofitar els aliments que queden sense collir per atendre les persones més vulnerables?

La Fundació Espigoladors i Cooperatives Agràries col·laboraran per reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari


Reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari, al temps que es pot atendre les necessitats de persones en situació vulnerable. Aquest és l’objectiu principal de l’acord de col·laboració signat entre la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i la Fundació Espigoladors.

El conveni recull que en la fase inicial es preveu fer recollides d'aliments provinents d'excedents o minves, així com dur a terme espigolaments a camps de fruita i horta, tot i que el conveni està obert a la totalitat de sectors productius i totes les cooperatives sòcies de la FCAC.

Durant l'any 2019, la Fundació Espigoladors va espigolar o recuperar a Catalunya 235.202 quilos d'aliments, que han permès evitar 114.073 quilos d'emissions de CO2 i estalviar 151 milions de litres d'aigua. Des de fa sis anys, aquesta entitat ha recuperat la figura de l’espigolador i la seva pràctica, que es remunta a l’època medieval. 

El president de la FCAC, Ramon Sarroca, ha assenyalat que l'espigolament “permet avançar en la lluita contra les pèrdues i el malbaratament alimentari” amb què treballen des de la Federació i que es tradueix en la seva col·laboració amb diferents iniciatives. Així, el conveni amb la Fundació Espigoladors “permetrà donar una sortida útil als aliments que queden al camp després de la collita principal o de les collites sembrades no recollides amb l'autorització dels socis titulars de les explotacions”.

En aquest sentit, la FCAC remarca la importància de la recent presentació de la guia per a l'espigolament segur, en l'elaboració de la qual ha participat la Federació de Cooperatives Agràries. 

La FCAC representa 195 cooperatives agràries que aglutinen més de 30.000 socis, agricultors i ramaders.  Les cooperatives agràries representen el 34% de la producció final agrària (55% de la producció agrícola i 23% de la ramadera).

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article